ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, düzenlediği basın toplantısında yeterli kaynak ayırmadığı için devlete sitem etti. Rektör Dilek devletin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, deprem güçlendirmesinden, yeni bina yapımına, taşeron işçi tazminatlarından, tıp fakültesindeki yoğun bakım servisi eksikliğine kadar bir çok konuda devletin eksiği bulunduğunu söyledi.
Bursa'da basın mensuplarıyla, göreve geldikten sonra beşinci 6 aylık değerlendirme toplantısını düzenleyen Uludağ Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Kamil Dilek, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Üniversitenin 2,5 yılda geldiği konumu anlatan Prof. Dr. Dilek, üniversitede şeffaflık ve eşitliği sağladıklarını söyledi. Türkiye’deki en verimli çalışan tıp fakültesinin, üniversitelerinde bulunduğunu kaydeden Dilek, poliklinikte muayene sayısını 60 binden 100 bine çıkarttıklarını dile getirdi.
“GÜÇLENDİRME İÇİN 23 MİLYON YERİNE 3 MİLYON VERDİLER”
Devletin yeterli kaynağı ayırmadığını ve üniversitenin bir çok eksiğini kendi çabaları, belediyeler ve hayırseverlerin desteği ile tamamlamaya çalıştığına dikkat çeken Rektör Prof.Dr. Dilek, “Üniversitemizin yüzde 80’i depreme karşı güçlendirilmeli. Bunun için 23 milyon gerekli. Bize 3 yılda bunu vereceklerini söylediler, ama bu zaman içersinde 3 milyon verdiler. Bu beni hayal kırıklığına uğrattı. Güçlendirmeleri kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. İktisadi İdari Bilimler, Eğitim Fakültesi ve Mühendislik Fakültemizi güçlendirmek için 13 milyon harcadık. Binalarımızın yüzde 50’sini güçlendirdik. Rektörlük binası, ilçelerin de aralarında bulunduğu eğitim birimlerimiz de güçlendirilmeli” dedi.
Üniversitede bir çok yeni fakülte ve bina yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Dilek, kendi kaynaklarının dışında 2,5 yıl içinde 100 milyon TL kaynak kullandıklarını kaydetti.
2014 bütçesinin 310 milyon TL olduğunu söyleyen Rektör Dilek, öğrenci sayısı bakımından 11’nci sırada yer aldıklarına, bütçe bakımında ise Türkiye’nin 3’ncü büyük üniversitesi olduklarına dikkat çekti.
“DEVLET YENİ BİNALAR İÇİN SADECE 4 MİLYON KAYNAK AYIRDI”
9 ay içinde yapılması planlanan projeleri tamamlayacaklarını belirten Rektör Dilek, “Devlet sadece yeni yapımı için bize 4 milyon kaynak ayırıyor. Biz ise sadece kapalı alanlarımızın bakımı için 2,5 milyon TL veriyoruz. Devlet bu yapılanları 5 yılda yapabilirdi. Biz 9 ayda yapıyoruz. Devlet desteği ile olmuyor. Uludağ Üniversitesi kendisi kaynak yaratmak zorunda. Bina ihtiyacımız artık bitiyor. Kurumların ve hayırseverlerin de desteği ile araştırma merkezlerine yönelmeyi hedefliyoruz. Biz herkese eşit yakınlıktayız. Üniversite böyle olmalı” diye konuştu.
ÖĞRENCİ SAYIMIZ ARTIYOR
"Devlet bize sormadan öğrenci sayımızı yüzde 7 artırıyor" diyen Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, bunda devletin düşüncesinin yanı sıra toplumsal baskının da rol aldığını söyledi. Lisans ve ön lisans ile birlikte 52 bin öğrencileri bulunduğunu ifade eden Rektör Dilek, tercih sırası olarak ilk 4’te yer aldıklarını kaydetti.
DEVLET BÜTÇESİ İLE GÜZELLİK OLMUYOR
Yüksek okullardaki öğrencilerin şikayetlerinin sorulması üzerine Dilek, “Yüksek okulların geleceği, öğrencilerin durumu tartışılıyor. Üniversitelerden alınsın mı alınmasın mı? diye. Meslek yüksek okulları bana sorarsanız ilçelerde olmamalı. Bunu anketler bize gösteriyor. İlçelerdeki esnafa iş olsun diye koymuş olabilirsiniz. Ama İstanbul’dan gelen bir öğrenciye orada nasıl bir sosyallik sağlayabilirsiniz? İlçelerdeki öğrencilerden bu konuda hep şikayet alıyoruz. Binaları iyi değil. Zor bir alan ve paraya ihtiyaç var. Devletin bütçesi ile güzellik olmuyor” dedi.
“YOĞUN BAKIM DEVLETİN SORUNU”
UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan yoğun bakım yatak sayısı ve ödeme sıkıntısı yaşandığının sorulması üzerine Rektör Dilek şunları söyledi: “2,5 yılda 24 modern ameliyathane devreye girdi. Türkiye’nin en modern ameliyathaneleri. Zaman zaman hastalar yoğun bakımlarda yer bulamadığı için şikayet ediyor. Bu devletimizin bir sorunu. Bursa bunu daha yoğun yaşayacak. Yoğun bakımlarda hasta ya ölecek ya da kurtulacak, bu yüzden yoğun bakıma babam gelse alamam. Ama bu üniversitenin sorunu değil devletin. Her şeyi tıp fakültesinden beklemeyin. Uzun süredir tıp fakültelerine ne bina ne de yatırım yapılabiliyor. 4,5 milyon TL kaynak önümüzdeki yıl gelecek. Tıp fakültelerinin devletten alacağı yok. 16,5 milyon SGK’ya aktarıyoruz. Sorun toplam cironun yüzde 5’ini alabiliyor almamız.”
“AĞLAMAYINCA DESTEK GELMİYOR”
Taşeron işçilerin açtığı davaları da değerlendiren Dilek, taşeron işçi sorununun devlet tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi. Uludağ Üniversitesi’nde 2 bin taşeron işçi bulunduğunu ve açılan dava sonucunda 13 milyon TL ödenmesi gerektiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, “Bu borcun ödenmesi gerekli ama devlet bütçe ayırmıyor. Ben mahkeme kararına uyacağım. Hangi kalemden vereceğimi bilmiyorum. Ne yazık ki siz zorda kalmayınca ağlamayınca destek gelmiyor” diye konuştu.