Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açtığı davayı kabul eden mahkeme, her iki üniversitenin kurucu vakıfları Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı ile Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı’nın yöneticilerinin görevden uzaklaştırılarak, yerlerine kayyum atanmasına karar verildi.
Gerekçe, gayrimenkullerin özensiz satışı
Fotoğraf: ipek.edu.tr

İpek Üniversitesi’nin kurucusu Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı üyeleri Cafer Tekin İpek, Melek İpek, Osman Zenginer, Pelin Zenginer ve Şaban Aksöyek ‘geçici olarak’ görevden uzaklaştırılırken, yerlerine Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı emekli memurlar atandı.
Üniversite için hazırlanan raporda, vakıfça bağış yoluyla üniversiteye aktarılan gayrimenkullerin, hemen sonra üniversite tarafından, özen gösterilmeksizin satışa çıkarıldığı, gayrimenkulleri alan üçüncü şahısların da kısa sürede daha yüksek bedellerle gayrimenkulleri satılığa çıkardıklarının belirlendiği kaydedildi.  Mahkeme de yöneticilerinin vakfı zarara uğrattığına hükmetti.
Üniversite ve vakıf yöneticileri aynı kişilermiş

Fotoğraf: turgutozal.edu.tr

Turgut Özal Üniversitesi’nin kurucusu Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı yöneticileri Alper Gece, Bahadır Özsümbül, Şenol Kervanoğlu, Behçet Ünal, Yusuf Çatak, Nevzat Bakır ve Hasan Basri Aksoy da görevden ‘geçici olarak’ uzaklaştırıldı.
Mahkemenin kararında, vakfa ait birden fazla gayrimenkulün üniversite tarafından aynı gün içerisinde satıldığı, bunun üniversite ve vakfın zararına olduğu, vakıf ve üniversite yöneticilerinin aynı kişilerden oluştuğu, tek elden kararlar alındığı ve uygulandığı kaydedildi.