Serhat TEZCAN- Mehmet İNAN/BURSA, () - BURSA'da otomotiv sanayinde faaliyet gösteren TOFAŞ, eğitim alanında yatırım yapıyor. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ile ortak gerçekleştirilecek proje ile merkez Nilüfer İlçesi Özlüce Mahallesi'ne 12 bin metrekare alanda, Tofaş Fen Lisesi inşa edilecek.
Yapılacak okul için Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'nde, protokol töreni düzenlendi. Törene Tofaş CEO'su Kamil Başaran, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, DOSAB Başkanı Feridun Kahraman, DOSABSİAD Başkanı Orhan Tezyaparlar, İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ve firma yetkilileri katıldı. DOSAB tarafından yapımı başlayan ve ince işçiliğinin ise TOFAŞ tarafından üstlenildiği okul projesinin protokol töreninde konuşan Tofaş CEO'su Kamil Başaran, firmalarının ülke ekonomisine ve topluma katma değer yaratma vizyonu ile Vehbi Koç tarafından 1968 yılında kurulduğunu hatırlattı. Başaran, kurulduğu tarihten 46 yıl geçtiğini ve 20 bin üretimi kapasitesinden bugün 400 bin üretim kapasitesine ulaştıklarını söyledi. Başaran, şöyle konuştu:
"46 yılda 20 kat daha öteye taşıdık. Tofaş kurulduğu günden bu güne otomotivde ana ve yan sanayiye gelişimine sürekli öncülük etti. Kendini sürekli yeniledi. Krizleri fırsata çevirdi. Tarihimize baktığımızda kronolojide krizler gelmiş ama hepsi TOFAŞ için fırsat olmuş ve katma değer yaratmış. TOFAŞ olarak ülke ekonomisine katkı sağlarken, toplum gelişimine fayda sağlayacak kalıcı projelerin peşinde koşuyoruz."
TOFAŞ olarak üretimin yanı sıra eğitim, kültür - sanat, spor gibi alanlarda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başaran, gerçekleştirdikleri projelerin sürdürülebilir olmasına özen gösterdiklerini kaydetti. Otomotiv sektöründe nitelikli insan gücüne ulaşmak için eğitim yatırımları yaptıklarını ifade eden Başaran, bu konuda her türlü proje için Fiat Laboratuvarları ile okullar arasında işbirliğinin gerçekleştiğini dile getirdi.
Kültür ve sanat alanında yaptıkları çalışmalardan birisinin de TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi olduğunu anımsatan Başaran, spor alanında birçok genç yetiştirdiklerini ifade ederek, "Her ne kadar dün akşamki futbol detaylarını hatırladıkça galiba basketbol bu ülkede çok daha ön plana çıkacak. Gençleri daha çok motive edecek, daha iyi ortamlar yaratacak bir fırsat olarak görüyoruz. Basketbol, TOFAŞ tarihinde de çok önemli. Hep ilkleri yarattık, Bursa'nın adını duyurduk. Daha da önemlisi gençler yetiştirdik. Sosyal sorumluluk anlamında yeni gençler yetiştirip, önplana çıkarıp fırsat vermek istiyoruz" dedi.
TOFAŞ CEO'su Kamil Başaran, ülkenin geleceği için eğitimli insan gücünün kaçınılmaz olduğunu anlatırken eğitimde temel ilimler olan fen ve matematik alanların güçlenmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti. Başaran, şöyle konuştu:
"Okulumuz 12 bin metrekare alanda derslikler, yurt odaları, spor ve konferans salonlarından oluşan büyük bir tesis olacak. 16 derslik, yaklaşık 280 kişiyi barındıracak 70 yurt odası olacak. 384 kişiye eğitim imkanı sunacağız. Projeyi Ağustos ayında tamamlamayı planlıyoruz. 2014- 5 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığımıza devredeceğiz. Bursa'da çok değerli, anlamlı, eğitim yuvasına kavuşacak. Ülkemizin geleceğine yön verecek nice gencin burada yetişeceğine inancımız sonsuz." 
DOSAB Başkanı Feridun Kahraman ve Vali Münir Karaloğlu'nun teşekkür konuşmalarının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar'ın da katılımıyla protokol töreni yapıldı. İmzaların atılmasının ardından davetliler, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'ni gezdi.

ST(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)