ŞIRNAK merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde faaliyet gösteren 28 sivil toplum kuruluşu, dershanelerin kapatılması kararına ortak tepki gösterdi.
Şırnak'ta 28 sivil toplum örgütleri Şehr-i Nuh Otel'inde dershanelerin kapatılmasına yönelik karara tepki göstermek için bir araya geldi. Sivil toplum örgütleri adına ortak açılmayı yapan Habur İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Sabri Şaran, "Mevcut öğretmen kadrosunun yaklaşık yüzde 30'u ücretli öğretmenlerle götürülmeye çalışılan bir eğitim, gelen öğretmenin mazeret veya başka sebeplerle sürekli tayin olması ve bir öğrencinin ilköğretim boyunca 5 ila 8 öğretmen değiştirmesi, yer yer 60 kişinin bir arada ders görmeye çalıştığı sınıflar ve benzeri problemler, başta ilimiz olmak üzere bölgemizdeki okulların temel problemleridir. Biz bu dezavantajların dershanelerle giderildiğine inanıyoruz ve buna şahidiz. Çünkü dershanelerin olmadığı yıllarda bölgemizden üniversite kazanan öğrenci 3-5 ile sınırlı iken, şimdilerde bine yakın öğrencimiz üniversite kazanmaktadır. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı, sorunu dershane kapamada değil de, yukarıda sayılan eksiklikleri giderme gayreti içinde olmalı" diye konuştu.
Dersanelerin, eğitimde fırsat eşitliği sağladığını savunan Şaran, şöyle devam etti:
"Eğitimde fırsat eşitliği sağlayan ve bu bölgenin çocuklarına da batıdaki öğrencilerle yarışabilme olanağı sağlayan dershanelerin önü açılmalı. Ayrıca Lise mezunu öğrencilerin sınav hazırlıkları nasıl olacaktır? Bu kurumları rant sağlayan kurumlar olarak nitelemek haksızlık olur. Çünkü bölgemizdeki dershanelerin fiyat ortalamaları 750 ila bin 200 lira arasında değişmektedir. Ayrıca ücretsiz okuttukları öğrenci sayısı da il geneli yaklaşık 500 öğrenciyi bulmaktadır. Özgürlüklerin genişletilmesi alanında yaptığı her çalışmada destekçisi olduğumuz bir hükümetin, böyle yasakçı tutumu kabullenilemez. Teşebbüs hürriyeti neden engellenmek isteniyor? Özel okullara dönüştürülmesi söylemini gerçekçi bulmuyoruz. Çünkü mevcut okulların kapasiteleri yüzde 40, boşken yeni özel okullara ne gerek var? Özel okullara arsa ve benzeri destek verileceği söyleniyor. Bu hususta da yapılmış müracaatlarımızda karşılık göremedik. Bu nasıl destek? İlimiz nüfus ortalaması bakımından ortalama 8 kişi ile Türkiye birincisidir. Öğrenci velisi hangi destek verilirse verilsin bu kadar çocuğun hangisini özel okula gönderebilsin? Dershanelerin sağladığı bu kadar istihdam ve katma değer neden göz ardı ediliyor? Kapatılması durumunda merdivenaltı olup devletin zararına olmaz mı?"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarını önemsediğini belirten Şaran, hükümetin bu konuda kamuoyunu rahatlatıcı, somut adım atmasını beklediklerini söyledi.