MÜHENDİSLİK Dekanları Konseyi (MDK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, mühendislik fakültelerinin yaşadığı en büyük sorunun öğrenci kalitesindeki düşüş olduğunu söyledi.
27'nci MDK Toplantısı, Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ) ev sahipliğinde düzenlendi. Porto Bello Otel'de iki gün sürecek toplantının açılışına, MDK Genel Sekreteri Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, AÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir, Türkiye ve KKTC'deki devlet ve vakıf üniversitelerinin mühendislik fakültesi dekanları katıldı.
CİDDİ TALEP SIKINTISI VAR
Toplantıda konuşan AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergin, son yıllarda mühendislik fakültelerinin yaşadığı en büyük sorunun öğrenci kalitesindeki düşüş olduğunu söyledi. Özellikle fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde ciddi talep sıkıntısı yaşandığını aktaran Prof. Dr. Ergin, “Öğrenciler üniversiteleri tercih ederken nasıl bir yönlendirme varsa, sanki burada meslek öğretmiyoruz da piyasaya çıktığımızda nasıl kolay para kazanabiliriz veya toplumsal itibarımızı önemli yere çıkarabiliriz diye düşünülüyor. Hatta öğrencilerin bunları değerlendirdiğini düşünmüyorum, ailelerin ve kendilerine akıl fikir veren insanlar danışmanlık yapıyorlar" diye konuştu.
BU ÖĞRENCİLERLE DERS YAPMAK ZORDUR
Üniversite sınavında 200-300 bininci sırada yer alan öğrencilerin mühendislik fakültelerini tercih ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ergin, “Bize gelen 100-200 binin üzerindeki yapıdan puan alan öğrencilerdir. Bu öğrencilerle ders yapmak, onlara bir ideal aşılamak da zor" dedi.
ÖĞRENCİ KALİTESİNDE DÜŞÜŞ VAR
Açılış konuşmasında MDK'nın kurulma amacı ve yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren MDK Genel Sekreteri Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ise toplantı sonunda rektör yardımcısının gündeme getirdiği konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. MDK olarak öğrenci kalitesini daha iyiye götürebilmek anlamında çalışmaları ve çözüm önerilerini konuştuklarını dile getiren Prof. Dr. Döğeroğlu, “Mühendislik fakültelerine gelen öğrenci sayısında kalite anlamında bir düşüş var, hepsinde olduğu gibi. Daha önce 10-20 binlerde aldığınız öğrenci dilimi 100 binler seviyesine çıkınca da gelen öğrenci kalitesinde bir düşüş var" diye konuştu.
ÇOK BOYUTLU BİR SORUN
Öğrenci kalitesindeki düşüşün birçok nedeni olduğunu, bunların başında orta öğretimdeki eğitim sisteminin geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Döğeroğlu, “Tabii bunu tek bir şeye bağlamak da mümkün değil. Çok boyutlu bir sorun var önümüzde. Sadece mühendislikle ilgili de değil ama biz kendi açımızdan bunu konuşacağız. İyileştirmeye çalışmak için kafa yoruluyor. Herkes bu konuda istekli ve inançlı aynı zamanda" ifadelerini kullandı.
MDK'NIN GELECEĞİ KONUŞULACAK
27'nci Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı iki gün sürecek ve mühendislik eğitiminin sorunları üzerine görüş alışverişinde bulunularak, mühendislik eğitiminin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesini sağlamak üzere öneriler geliştirilecek. Ayrıca, MDK'nın geleceği ve stratejik planı da bu toplantıda ortaya konulacak.