ANKARA () - ÖZEL Dershane dernekleri ÖZ-DE-BİR ve GÜVENDER, dershaneler konusundaki düzenlemelere ilişkin yaptıkları ortak basın açıklamasında, "1 Eylül 2015'ten itibaren kapatan, MEB kadrolarını boşaltan Kanun, kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bırakmıştır. Kapatmayla başlayan süreç bir taraftan dönüştürme olarak değiştirilip sektörün karşı çıkmaması beklenirken bir taraftan da öğrencilerin dershanelere kayıt yaptırmamaları çağrısı yapılmakta, serbest ticaret kurallarına aykırı olarak dershanelerin günlük faaliyetleri engellenmektedir" denildi.

Özel dershane dernekleri ÖZ-DE-BİR, TÖDER, GÜVENDER temsilcileri; dershaneleri kapatarak diğer özel öğretim kurumlarına dönüştürmeyi amaçlayan 6528 sayılı Yasa'nın 14 Mart 2014'te Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinden sonra da sektörün karşı karşıya kaldığı yasa yoluyla "dönüşüm veya kapanma" konusundaki düzenlemelere değindi.

ÖZ-DE-BİR ve GÜVENDER temsilcileri konuya ilişkin yaptıkları ortak basın açıklamasında, "Dershane tanımını 5580 sayılı Yasadan çıkaran ve dershaneleri 1 Eylül 2015'ten itibaren kapatan, MEB kadrolarını boşaltan Kanun, kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bırakmıştır. Bu yasanın, eğitimin dershanelerden kaynaklı olduğu iddia edilen sorunlarına hiçbir çözüm getiremeyeceği açıktır. İlgili kanun teklifinin Meclis'e gönderilmesi öncesinde, konunun taraflarının memnun olacağı bir düzenleme içereceği başta Sayın Bakan olmak üzere en yetkili ağızlarca dile getirilmesine karşın sonuç böyle olmamıştır. Özel okul ve özel dershane temsilcilerinin düzenlemeye karşı olmadıkları ancak dönüşümün isteğe bağlı ve pilot uygulamalarla olmaması halinde dershane ve etüt merkezleri yanında başta özel okullar olmak üzere tüm özel öğretim kurumlarının zarar göreceği yönündeki uyarıları dikkate alınmamıştır" ifadelerine yer verildi.

"DERSHANELERİN GÜNLÜK FAALİYETLERİ ENGELLENMEKTEDİR"

Açıklamada, dershanelerle ilgili düzenlemenin eğitim sorunlarını çözmekten uzak olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Gerek özel dershane kurucu ve çalışanları gerekse bu kurumlardan hizmet alanlar şimdiden önemli kayıplara uğramışlardır. Bu yasa; Dönüşüm imkânı olmayan dershane kurucularının büyük maddi kayıplarla mağduriyet yaşamasına, pek çok kurucunun varlıklarını sürdürmek için adeta dönüşüme zorlanmasına ve geleceği belirsiz riskler almalarına, yıllarını eğitime hizmette geçirmiş, geleceğini bu alanda planlamış dershane kurucusu, yöneticisi, öğretmeni ve çalışanının temel insan haklarının, vatandaşlık haklarının ellerinden alınarak işsiz kalmalarına, devletin sunduğu hizmetlerin farklılığından kaynaklanan eşitsizlikleri tamamlamak isteyenlerin ek eğitim haklarından yoksun bırakılmalarına, ancak özel ders alma imkânı olanların ayrıcalık kazanmalarına, eğitim fırsatlarından bireylerin imkânları ölçüsünde yaralanabileceği ek eğitimlerin yasaklandığı bir ortam oluşmasına, kısacası bu yasa, toplumun her kesiminde önemli zararlar yaşanmasına neden olacaktır. Eğitimciler olarak meseleye hiçbir zaman maddi açıdan bakmadığımızı açıkça belirtmek istiyoruz. Çocuklarımızın gelecekleriyle ilgili olarak; ülkemizde bilhassa doğu ve güneydoğuda gençlerin ders dışı zamanlarında ciddi boşluk oluşacağı ve daha fazla gencimizin karanlık emeli olanların kucağına itileceği endişesini taşıyoruz. Ayrıca, bugün artık açıkça görülüyor ki dershanelerin kapatılması konusu; "eğitim sorunlarına çözüm bulma" amacından giderek uzaklaşmaktadır. Kapatmayla başlayan süreç bir taraftan dönüştürme olarak değiştirilip sektörün karşı çıkmaması beklenirken bir taraftan da öğrencilerin dershanelere kayıt yaptırmamaları çağrısı yapılmakta, serbest ticaret kurallarına aykırı olarak dershanelerin günlük faaliyetleri engellenmektedir."

"DÜZENLEME AYM GÜNDEMİNDE"

Yapılan ortak açıklamada, dershanelerle ilgili düzenlemenin bazı maddelerinin AYM gündeminde olduğu vurgusu da yapılarak, "Bu süreçte uğradığımız haksızlıklar, bizlere dayatılan hukuksuzluk karşısında Ana Muhalefet Partisinin başvurusuyla, yasanın bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali konusu, Anayasa Mahkemesi'nin gündemine girmiştir. AYM'ye taşınan bu Yasanın sadece özel dershaneleri doğrudan ilgilendiren 8-9-12 ve 13. maddelerine ilişkin itirazlar, Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine pek çok ihlali içermektedir" denildi.

HT(SSA)