ADIYAMAN Valiliği, öğrenci ve veli olmadıkları halde okul çevresinde dolaşarak öğrencileri rahatsız edecek kişilere Kabahatler Kanunu kapsamında 100 lira idari para cezası verileceğini açıkladı.
Adıyaman Valiliği, kent merkezi ve ilçelerde bulunan ilk, orta ve lise düzeyindeki tüm okulların çevresinde alınacak tedbirlere ilişkin toplantı düzenledi. Toplantıda alınan ve Vali Mahmut Demirtaş imzasıyla yayınlanan karara göre; okul çevresinde ilişiği olmadığı halde dolaşanlara cezai işlem uygulanacak. Öğrencilere yönelik tehditlerin önlenmesi, uyuşturucu satıcıları ile bölücü örgütlerin gençleri kandırmalarının engellenmesi amacıyla kararlar alındığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Adıyaman il sınırları içinde kamu düzeninin sağlanması, okul çevrelerinde şiddetin önlenmesi, bu kararla özellikle okul giriş ve çıkış saatlerinde okulların çevresinde olması muhtemel gürültü, kavga, taciz olaylarının önüne geçilmesi, okulların çevresinde toplanan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılarak okul ile ilişiği olmayan, işsiz güçsüz, boşta gezen kişilerin okul çevresini mekan tutmalarının önüne geçilmesi, bu kişilerden öğrencilerimize gelebilecek her türlü tehdit ve tehlikelerin engellenmesi, uyuşturucu satıcılarının asıl hedefinin gençlerimiz olduğu hususu dikkate alınarak okul çevresinde uyuşturucu, uçucu madde kullanımı ile mücadele edilmesi, yasadışı faaliyet gösteren ideolojik ve bölücü örgütlerin gençlerimizi kandırmalarının engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okulların çevresinde, bahçesinde veya okul dış kapısı önünde, okulun yakın çevresinde okul öğrencisi olmayan, okulla ilişiği bulunmayan ve öğrenci velisi olmayan şahıslar okul çevresinde bulundurulmayacaktır. Öğrencilerin, şiddet içeren olaylardan, madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan, ruhsal bedensel ve cinsel yönden etkileyecek müstehcen neşriyat ve diğer olumsuz unsurlardan, yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerden korunması için, okul ile ilişiği bulunmayan, işsiz güçsüz, boşta gezen, durumundan şüphelenilen kişilerin okul önü ve okul çevresini mekan tutmaları önlenecektir. Ayrıca ilkokul, ortaokul, lise ve dengi düzeyindeki okulların çevresinde, bahçesinde veya okul dış kapısı önünde, okul öğrencisi olup mazereti olmaksızın ders saatlerinin dışında öğrenci ve şahısların bulunmasına izin verilmeyecektir. Kararlara uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır."
Açıklamada, okul çevresinde öğrencileri rahatsız eden kişilere 100 lira idari para cezası kesilmesini içeren kararın eğitim dönemi boyunca süreceği de kaydedildi.

(HK/BT)