İntihar olayı, 20 Şubat cuma günü Diyadin’e 7 kilometre uzaklıktaki Taşbasamak Köyü’nde meydana geldi. Taşbasamak köyü ortaokulu 6/A sınıfında 2 hikaye kitabının kaybolması üzerine arama yapıldı. Aramada, iddiaya göre kitaplar Ebru’nun çantasında çıktı. Bunun üzerine öğretmenler Eda O. Sevil A. ve Alper Ş. yine iddiaya göre tek olarak yaptıkları görüşmede öğrenci Ebru Yalçın’ı disipline vereceklerini, babasını da jandarmaya bildireceklerini söylediler. Gelişmelerden ailesine bahsetmeyen Ebru, babası 50 yaşındaki Hudeyda Yalçın ile birlikte kuzuları emzirmeye gitti. Burada kuzuları seven Ebru, babasının ahırdan ayrılması üzerine iple kendini tavana asarak canına kıydı.

Annesi Yıldız Yalçın, eve dönmeyince aradığı kızı Ebru’nun ahırda asılı cesediyle karşılaştı. Olay jandarmaya bildirildi yapılan otopsinin ardından Ebru, gözyaşları arasında köyde toprağa verildi.

ARKADAŞLARI İNTİHARIN ÜZERİNDEKİ PERDEYİ ARALADI

Yıldız ve Hudeyda Yalçın çiftinin 13 çocuğundan 7’ncisi olan Ebru Yalçın’ın ölümü üzerindeki esrar perdesi, sınıf arkadaşı ve akrabaları olan Yaprak Yalçın’ın okulda olup bitenleri anlatmasıyla aralandı. Yaprak Yalçın, "Ebru’nun en yakın arkadaşıyım. Okulda iki hikaye kitabı kayboldu ve öğretmenler Ebru’yu suçladılar. O gün bizleri dışarıya çıkardılar, Eda ve Alper hoca ile Ebru sınıfta kaldı. Kitapları çaldığını düşündükleri için Ebru’yu baskı altına aldılar. Ben Ebru’nun hırsızlık yapacağına kesinlikle inanmıyorum" dedi.

Bunun üzerine aile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verirken Cumhuriyet Savcılığı’na da öğretmenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Annesi Yıldız Yalçın, kızının ölümüne neden olanların cezalandırılmasını isterken babası Hudeyda Yalçın, "Öğretmenler kızımı okul kütüphanesinden 2 hikaye kitabını çalmakla suçladı. O da gururuna yediremeyip canına kıydı. İki öğretmen hakkında suç duyurusunda bulundum" dedi.

’BAŞKA EBRU’LAR ÖLMESİN’ PANKARTI

Ebru Yalçın’ın ağabeyi Şenol Yalçın, Cumhuriyet savcılığına öğretmenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, "Okulda kaybolan kitap için kardeşimi hırsızlıkla suçlamışlar. Kardeşime ’Senin babanı jandarmaya vereceğiz, seni de disipline verip okuldan atacağız’ demişler. Arkadaşlarının önünde bağırmışlar kardeşim de gururuna yediremeyip intihar etmiş" diye konuştu.

Olay sonrası Ebru’yu hırsızlıkla suçlayan 3 öğretmen hakkında soruşturma açılınca görev yerleri değiştirildi. Aile yaşanan olay ile ilgili Diyadin ilçe merkezine üzerinde, ’Ebru Yalçın öğretmenlerinin yoğun baskısı sonucunda kendisini iple asarak intihar etmiştir. Başka Ebru’ların ölmemesi için tüm halkımızı ve duyarlı kamuoyunu bizlere destek olmaya çağırıyoruz’ yazılı pankart astı ve el ilanları dağıttı.

KAYMAKAMLIK: MÜFETTİŞLER SORUŞTURMAYI SÜRDÜRÜYOR

Diyadin Kaymakamlığı da konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, "Olayın vuku bulduğu günde kolluk makamları tarafından yapılan araştırmada Ebru Yalçın’ın okuduğu Taşbasamak ortaokulunda bir kitap hırsızlığı olayı meydana geldiği, hırsızlığa konu kitapların Ebru Yalçın’ın çantasından bulunduğu, konu ile ilgili öğretmenlerin çocuğa karşı tavır ve davranışlarının maktulü intihara sürüklediği iddiaları ile ilgili adli tahkikat devam etmekte olup, konu ile ilgili inceleme yapılmak üzere müfettiş talep edilmiş ve konu ile ilgili idari soruşturma müfettişlerle yürütülmektedir. İdari soruşturmanın sonucu ayrıca kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.