BOLU'da, ergenlik çağındaki öğrencilere destek olmak amacıyla 'Ben Ergenim' projesi hayata geçirildi. Öğrenciler, psikolog eşliğinde, içlerinde biriktirdikleri öfkelerini şişirdikleri balona yansıtıp üstünde zıplayarak patlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı, ilaç firması AstraZeneca Türkiye ve Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) işbirliğiyle 'Ben Ergenim' projesi Bolu'da hayata geçirildi. Üç yıl sürecek ve 10 ili kapsayacak proje kapsamında belirlenen okullara giden uzman psikologlar, öğrencilerle bir araya gelerek, şiddet eğilimlerini ölçüyor. TOÇEV'de görevli uzman psikolog Ceyda Demirbaşoğlu, Yunus Emre Ortaokulu'nda öğrencilerle basit oyunlar oynadı. Öğrencileri ayağa kaldırarak sertçe zıplamalarını isteyen Demirbaşoğlu, daha sonra öğrencilere çığlık atmalarını istedi. Demirbaşoğlu, öğrencilerden ellerine verilen oyun hamurlarını şiddet görülen yerlere koymalarını istedi. Öğrenciler oyun hamurlarını göz, alın ve kalplerinin üzerine koydu. Öğrencilerin içlerindeki öfkeyi balona kusmalarını istedikleri oyunda ise bazı öğrencilerin balonu şişirdiği sırada patlatması dikkat çekti. Öğrenciler şişirdikleri balonları ayağa kalkıp üzerinde zıplayarak patlattı. Bir ergenin resim üzerinde nasıl olmasının anlatılmak istenildiği son seansta ise öğrenciler içlerindeki kişiliği resime yansıttı. Bir öğrenci kalp çizerek aşkı resmederken, bir öğrenci sigara çizdi.
Şiddet ve saldırgan tavırların aslında ergenlik sürecinde gençlerden yükselen bir yardım çığlığı olduğunu belirten Demirbaşoğlu, "Gençlerin fiziksel şiddet ve umutsuzluk duygusuyla boğuştukları ergenlik yolculuğunda, onlara destek olmak amacıyla 'Ben Ergenim' projesini başlattık. Çocuk ve ergenlerin yüzde 80 ile 98'i evde şiddete ve fiziksel cezalandırmayla karşı karşıya gelirken, çocuk ve ergenlerin yüzde 30'u bir şiddet aracı ile dövülüyor. 6-7 ve 8'inci sınıflara yönelik olarak uygulanan proje kapsamında hem ergenler, hem ebeveynleri, hem de öğretmenlerine eğitim ve psikolojik destek veriliyor. Eğitim sonrasında ergenlerde şiddete yöneliminin azaldığı ve umut duygusunun arttığını gösteren bir tablo ortaya çıkıyor" dedi.