Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı kaldırıldı. Peki, liselere geçiş için yapılacak yeni sınav nasıl olacak? Sınava girmeyen yahut girip de kazanamayan öğrenciler nasıl yerleştirilecek? Yeni sistemin tüm detaylarını Gazete Habertürk'ten Kübra Par Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin'e sordu.

"AMAÇ EN UYUMLU OKULA GİDEBİLMENİN ÖNÜNÜ AÇMAK"

Liseye giriş sistemini değiştiriyorsunuz. TEOG kalktı yeni sınav nasıl bir sınav olacak?

Aslında sınavı konuşmadan önce, ortaya koyulacak modelin mantı­ğını konuşmak lazım. Açıkladığı­mız model kısa vadeli erekleri olan bir model değil. Orta ve uzun vadede lise­lere geçişi sınavsız hale getirecek model. Ve bu modelin asıl kurgusu ortaokullarla liseler ara­sında kurulacak ilişki. Yani orta vadede lise­lere geçiş tamamen orta­okullara kayıt ile birlikte neticelenmiş olacak. Sınava gelince, aslında kamuoyu sınava odak­landı ama bu kurguda asıl önemsediğimiz sına­vın kendisi de değil, sınavla alan okullar da değil. Çünkü geriye kalan yüzde 90'da da eği­tim kalitesini eşitlemeyi, rekabetçi bir ortam oluşturmayı, pedagojik açıdan uygun bir sınıf ortamı oluş­turmayı hedefliyoruz. Asıl kurgu­muz sınavsız yerleştirilecek büyük kitlenin; ulaşım, eğitim, ilgi ve alaka açısından kendileriyle en uyumlu okula gidebilmelerinin önünü açmak. Eğitim bölgeleri oluşturur­ken zihnimizi yorduğumuz esas kısım da bu...

"ORTAKOKUL ÖNCESİNE SINAV YOK"

"Orta vadede liselere geçiş ortaokullara kayıt ile birlikte neti­celenmiş olacak" dediniz. Orta vadede hedef 4+8 mi yani? Bu durumda ortaokula girişte sınav yapar mısınız?

Hayır Kübra Hanım, sınavları kaldırmak ister­ken, sınavı ortaokul önce­sine indirmek gibi bir yöntemi zaten kabul etmeyiz. Ancak ortao­kullar arasında müzik, spor vb. yetenek tarama­ları yapılabilir. bunun dışında böyle bir sınav asla düşünmüyoruz. Ama dediğiniz gibi belli bir vadede 4+8'e geçiş olabilir.

"90 SORU 135 DAKİKA"

Peki bu seneki sınav kaç sorudan olu­şacak?

YÖK, "Üniversiteye geçiş için 80 soru soracağız" dedi­ğinde, 60 soru soracağımızı ilan ettik. Çünkü, "12-13 yaşındaki bir çocuğa da, 17-18 yaşındaki bir gence de 80 soru soruyorsunuz" eleşti­risi gelecekti. YÖK, geçtiğimiz hafta soru sayısını 120 olarak açıklayınca, biz de sınavı 90 soru, 135 dakika ola­rak planladık. Mantık olarak tek otu­rumluk bir sınav olacak ama sayısal ve sözel testlerin arasında çocuk­larımıza 15-20 dakikalık bir tenef­füs ortamı oluşturacağız. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bil­gisi, 10 da yabancı dilden soracağız.

"SINAV İÇİN EK MATERYAL YOK"

Hangi sınıfın müfredatından soru gelecek? Sadece 8. sınıf mı, yoksa 6 ve 7 de var mı?

Sınav sadece 8. sınıf müfredatın­dan olacak. Ayrıca öğrencilerimizin ayrı bir kaynağa, ders kitabına, özel derse ihtiyacı olmayacak. O yıl için­deki kazanımlarını ölçeceğiz. Sadece okul müfredatı, yani bizim ders kitaplarımız yeterli olacak. Bu konu­larda eksikliğini hissedenler için ise zaten okullarımızda destekleme ve takviye kurslarımız var. Öğrenciler okul idaresine başvurduğunda eksik olduklarını düşündükleri konularda kendilerine gerekli ders anlatımları herhangi bir ücret istenmeksizin, ek bir materyale ihtiyaç duymaksızın yapılacak.