MARDİN Dershaneler Birliği, dersanelerin kapatılmasına, düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
Mardin Dersaneler Birliği adına konuşan Kültür Dersanesi Müdürü Abdulkadir Altun, hükümet tarafından hazırlanan kapatma taslağının yürürlüğe konulması halinde sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde on binlerce öğrencinin eğitimine darbe vurulacağı gibi binlerce dershane çalışanının işsiz kalabilecağını söyledi. Tartışmaların, öğrenci, veli ve eğitim camiasına mensup birçok meslektaşlarını tedirgin ve rahatsız ettiğini ifade eden Altun, şunları söyledi:
"Dershaneler sistemdeki bazı eksikliklerden dolayı ortaya çıkmamış mıdır? Şu an gündemde oldukça yer kaplayan ve taraflarca fazlası ile dillendirilen rant avcıları ifadelerini kabul ve teyit etmiyoruz. Zira özellikle Mardin gibi Anadolu kentlerinde bin 500-2 bin lira arası ücretlerle kayıt yapan dersaneler, sanıldığının aksine çok kar elde etmek şöyle dursun, ancak kendilerini idare edebilmektedirler. Bu olayı anlayabilmek için ilimizde bile iyi para getireceği düşüncesi ile açılmış bir iki sene içinde kapanmak zorunda kalmış dershanelere bakmanın yeterli olacağı kanısındayız."
Dershanelerin zengin kesime hizmet ettiği ve fakir öğrencilerle fırsat eşitliğine zarar verdiği fikrine kesin bir dil ile karşı çıktıklarını kaydeden Altun, "Bilakis dersaneler incelendiğinde öğrencilerin en az yüzde 85'nin fakir ve orta sınıf olarak nitelendirebileceğimiz mevcut maddi imkanları ile iyi eğitim standartlarını kullanabilen öğrencilerle ancak dershane yardımı sayesinde yarışabilen bir kesim olduğu görülecektir. Dershaneler noktasında çözüm olarak öne sürülen hatta tabiri caiz ise dayatılan dönüştürme, yani kolej olma fikrinin ne kadar uygulanabilir olduğu kuşku uyandırıcıdır. Zira 15 bin nüfusu olan Dargeçit, 20 bin nüfusa sahip Derik gibi ilçelerde bu dönüşüm nasıl sağlanacaktır. Hem güya rant için açılmış bu kurumlara bin 500-2 bin lirayı vermekte zorlanan veliler, 9 bin- 10 bin lirayı nasıl ödeyecek? Hem hali hazırda ilimizde bu tarz okulların kontenjanları dolmamış iken, yeni kolejler nasıl doldurulacaktır?" diye konuştu.