DİYANET İşleri Başkanlığı'nca yürütülen 'Kuran Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi' kapsamında, Adana'da Kuran kurslarına katılan kadınların çocukları için açılan sınıflarda, 4- 6 yaş grubundaki çocuklara oyun ve şarkılarla temel dini bilgiler öğretiliyor. Çocuklarıyla kursa gelen kadınlar uygulamadan memnun olduklarını söyledi. Projede din eğitiminin öncelikli olmadığını belirten Adana İl Müftüsü Arif Gökce, "Uzun zamandan beri başkanlığımızdan istenen bir talepti, çocuklara oynayabilecekleri, eğlenebilecekleri bir ortamın oluşturulması. Projeyle birlikte anneleri üst katta veya bir sınıfta ders alırken, çocuklar da yan tarafta belletmenlerin elinde olacak" dedi.
Kuran kursunda yaş sınırının kaldırılmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Kuran Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi' hazırladı. Bu proje kapsamında, anneleri Kuran kursuna giden 4- 6 yaş grubundaki çocuklar için eğitim sınıfları açılması kararlaştırıldı ve pilot olarak seçilen Ankara, İstanbul ve İzmir'de 10'ar, Adana, Kayseri, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun, Erzincan ve Rize'de 5'er sınıfı geçmeyecek şekilde hazırlık yapıldı. Kuran kurslarında kursiyer olarak eğitim gören kadınların 4-6 yaş grubundaki çocukları için açılması planlanan kreşlerde görevlendirilmek üzere de Kuran kursu öğreticileri arasından 'okul öncesi eğitimi sertifika programına' katılmış kişiler seçildi.
MÜFTÜ BİLGİ VERDİ
İlk kreşlerin açıldığı kentlerden biri olan Adana'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Müftüsü Arif Gökce, kentte 2'si merkez Seyhan İlçesi, 2'si merkez Yüreğir İlçesi ve 1'i de merkez Çukurova İlçesi'nde olmak üzere 5 Kuran kursunda, 4-6 yaş grubu çocuklara eğitim verileceğini söyledi. Hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını aktaran Gökce, şimdilik 21 çocuğun katılımıyla Kıbrıs Şehitleri Kuran Kursu'nda ve 23 çocuğun katılımıyla da Müminler Kuran Kursu'nda uygulamaya geçildiğini söyledi.
'UZUN ZAMANDIR İSTENEN BİR TALEPTİ'
Kuran kursu öğrencilerinin yüzde 99'a yakınının yetişkin kadınlardan oluştuğunu bildiren Müftü Arif Gökce, projeyi anlatırken şöyle dedi:
"Kuran kursuna gelirken, hem kendileri öğrenci oluyorlar, hem de beraberinde çocukları ile, bazı teyzelerimiz de torunları ile gelmek durumunda kalıyorlar. Haklı olarak burada, bu çocukların her gün 3-4 saat bazen 4-5 saat Kuran kursu sınıfında anneleriyle veya büyükleriyle bir arada kalmaları problem teşkil ediyordu. Bu yavrularımızın oynayabilecekleri, eğlenebilecekleri yerlere ihtiyaç hasıl oldu. Uzun zamandan beri başkanlığımızdan istenen bir talepti, çocuklara oynayabilecekleri, eğlenebilecekleri bir ortamın oluşturulması. Projeyle birlikte anneleri üst katta veya bir sınıfta ders alırken çocuklar da yan tarafta belletmenlerin elinde olacak. Bu belletmenler sınavla seçilecek. Hem İlahiyat mezunu, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Öğretmenliği diploması olan, şayet eğitim diploması olan öğretmenlerimiz yoksa İlahiyat mezunu olmakla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okul öncesi çocuklara bakabilme kabiliyeti olan sertifikalı hocalarımız burada görev alacaklar. Şu anda veliler çok memnun. Çünkü hem kendileri rahat etmiş oldular hem de çocuklar orada oyunlar oynuyorlar, eğleniyorlar. Böylece uzman hoca hanımlar eliyle de inşallah daha iyi yetişmiş olacaklar. Projenin amacı bu."
BİR TAKIM TEMEL BİLGİLER VERİLEBİLİR
4-6 yaş grubu çocuklar için uygulanacak projede kesinlikle din eğitimi ve öğretiminin öncelenmediğini söyleyen Müftü Gökce, şunları kaydetti:
"Burada bir zaruret var, ihtiyaç var. Bu zaruret ve ihtiyaç; oraya gelen çocukları eğlendirmek, oyunla beraber, eğlenceyle beraber onların annelerini veya beraber geldikleri kişileri rahatlatmak amacına dönük. Bu arada yavrularımıza oyunla öğrenebilecekleri, şarkıyla, ilahiyle öğrenebilecekleri bir takım temel, az, öz, kısa bilgi de o esnada verilebilir. Şimdi bir takım denemeler yapılıyor. Yani zaten o yaşta çocuk namazdan, ibadetten sorumlu değil. Hiçbir dini sorumluluğu söz konusu değil. Tamamıyla bir şiir, eğlence, şarkı formatında belki bazı şeyler duyuyor, öğreniyor olabilirler. Biz pilot olarak 5 Kuran kursunda bu çalışmayı yapıyoruz. Lavabolar, çocukların oyun ve eğlenme yerleri dizayn edilmesi istendi. Bu eğitim sınıflarından kaç öğrencinin yararlanmasıyla ilgili bir üst rakam ve konulmuş bir hedef de söz konusu değil. Tamamıyla Kuran kursuna gelen öğrencilerimizin beraberinde getirdikleri çocuklardan oluşacak. Zaten bizim sınıf sayılarımız 20-25 kişiyi geçmiyor. Asgari 10 ve altında oluyor, 20-25 kişiyi de geçmiyor. Dolayısıyla bir Kuran kursunda eğitim alacak çocukların sayısı 10-15'i çoğu zaman geçmeyecektir. Diyelim ki 2 sınıf oluşturulacak olsa bu çocukların sayısı 20'yi geçmeyecektir. Bizim Kuran kurslarının eğitim programı okulların eğitim programına endekslidir. Okullarla başlar, okullarla bitirirler. Tatillerimiz ve izinlerimiz de oraya endeksli. Dolayısıyla Kuran kursu öğrencilerimizin devam ettiği süre içinde bu yavruların da buraya gelmesi mümkün olacak. Yani daha çok kış döneminde, Eylül ayı itibariyle başlayıp Nisan sonu itibariyle de bitirdiğimiz bir çalışma olacak."
SAĞLIKLI NETİCE ALIRSAK DEVAMI GELİR
Okul öncesi gruptaki çocukların eğitim gördüğü merkez Seyhan İlçesi'ndeki Kıbrıs Şehitleri Kuran Kursu'nda yapılan çalışmayla ilgili konuşan Adana İl Müftüsü Arif Gökce, daha sonra şu bilgileri verdi:
"Bir temel ihtiyaçtan hareketle bu yavrularımızı bir araya getirerek, onlara oyun odaları oluşturmak, bir nevi oyun sınıfları oluşturma fikri öne çıktı. Biz şu anda 5 Kuran kursumuzda bu oyun sınıfı, eğlence sınıfı diyebileceğimiz bu sınıfları oluşturma gayreti içindeyiz. Eğer bundan sağlıklı, hayırlı bir netice verim alabilirsek belki bunun devamı gelir, gelmelidir. Bu çok temel bir ihtiyaç. Sadece Kuran kursu öğrencilerimizin çocukları değil, mahallede annesi babası çalışan, çocuğunu emniyetle bir yerlere bırakmak isteyen velilerden de çok talep var. Ama öncelikle biz bu yavrularımızı anneleri rahatlasın, onları Kuran-ı Kerim ve dini bilgilerini rahat öğrensinler, bu arada yavrular da eğlenip oynayıp hem çocuklarımız rahatlasın hem de anneleri rahatlasın amacına dönük bir çalışma. İnşallah hayırlara vesile olur."
'GÜZEL BİR DİN EĞİTİMİ ALIYOR'
Kıbrıs Şehitleri Kuran Kursu'na devam eden kadınlardan Yasemin Sarıtaş, geçen eylül ayından beri oğlu 4 yaşındaki Ahmet Kerem Sarıtaş ile kursa geldiklerini söyledi. Kursa giderken oğlunun kendisine engel olduğunu anlatan Yasemin Sarıtaş, "Bu kursun açılması benim için iyi oldu. Kurs açılınca beraber geldik. Ben onu bırakıp gelemiyordum kursa. Çocuğum da güzel bir din eğitimi alıyor. Hem oyun oynuyor, hem dini eğitimini alıyor. Biz de burada eğitim alıyoruz. Sabah saat 08.00'de geliyoruz saat 11.00'de beraber gidiyoruz. Daha önce Kuran kursuna gelemiyordum. Kreş olunca benim için daha kolay oldu. Bizim gibi küçük çocukları olan anneler için güzel bir avantaj oldu, çünkü çocuklarımızı bırakıp kursa gelemiyorduk" dedi.
'BIRAKIP GELEMEZDİM'
Kızı 4.5 yaşındaki Elif Reyyan Evran ile birlikte kursa gelen Tuğba Evran, 2 aydır birlikte Kuran kursuna geldiklerini anlattı. Birlikte evden çıktıklarını ve kızını alt katta eğitim sınıfına bırakıp kendisinin de üst katta Kuran öğrendiğini belirten Tuğba Evran, "Ben İmam Hatip mezunuyum. Burada bilgilerimi yeniliyorum. Çocuğum da aşağıda eğitimini alıyor. Güzel oluyor. Rahat oluyoruz. Eğer burada eğitim sınıfı açılmasaydı Kuran kursuna gelemezdim. Çocuk evde olurdu ve bana engel olurdu. Şimdi ikimiz beraber geliyoruz" diye konuştu.
4 yaşındaki kızı Ece Zahide ile kursa gelen Sibel Uğur ise, eylül ayından beri kursa geldiklerini, biraz çekingen olan kızının diğer çocukların yanında durmayıp kendi yanına geldiğini kaydetti. Çocuğunu dışarıda bırakacak kimsesinin bulunmadığını ifade eden Sibel Uğur, kreş uygulamasının iyi olduğunu bildirdi.
FİRDEVS HOCA KURSTA YAPTIKLARINI ANLATTI
Oyun oynayıp ilahiler söyleyen çocuklara eğitim veren hocalardan Firdevs Dinç, Kuran kursu hocası olduğunu belirterek, çocuklara yönelik proje kapsamında Ankara'da mülakata katıldığını söyledi. İlahiyat ön lisans mezunu olduğunu aktaran Firdevs Dinç, şöyle devam etti:
"Açılan kurslarda çocuklara dini eğitim veriliyor. Çocuklara din sevdirilerek, yaşına ve seviyesine uygun öğretiliyor. 10 pilot il seçildi. Adana da bunlardan biri. Manisa'da bu dalda eğitim gördük. Şimdi de çocuklara çok güzel bir eğitim amaçlıyoruz. İnşallah hayırlı olur. Çocuklara Kuran harflerini, dini bilgiler, şarkılarla biraz abdesti, zekatı, imanın şartı, İslam'ın şartı gibi bilgileri veriyoruz. Çocuklar burada çok mutlular. Oyunlarla da bir şeyler öğreniyorlar. Oyunla birlikte dinlerini, Peygamberimizi, Allah'ı severek güzel bir eğitim."