İZMİR’in Bayındır İlçesi’nde taşımalı eğitimdeki sorun bir türlü çözülemedi, ilçeye bağlı 13 köy, Büyükşehir Yasası kapsamında mahalle statüsü kazanınca taşımalı eğitim sisteminden de çıkartıldı. Mağdur olan öğrenciler traktör ve at üstünde okula gitmek zorunda kaldı. Duruma isyan eden aileler, kış şartlarında çocukların okula gidemeyeceğini belirtti.
Bayındır’a bağlı 13 köy, Büyükşehir Yasası kapsamında mahalle statüsü kazanınca ve bu köylere toplu ulaşımın sağlanması nedeniyle yönetmelik gereği taşımalı eğitim sisteminden çıkartıldı. Bazı aileler okulun açıldığı ilk zamanlarda çocuklarını, kilometrelerce uzaklıktaki okullara traktör römorkunda götürdü. Ancak römorkun üstünün açık olması tehlike yaratınca, aileler bundan da vazgeçti. Sorunun çözülmemesi nedeniyle çocuklarının halen düzenli olarak okula gidemediğini dile getiren Osmanlar Köyü velileri, kilometrelerce uzaklıktaki Çınardibi Köyü’ne öğrencileri at, eşek, motosiklet ve traktörle götürdüklerini anlattı. Köyde 50 çocuğun mağdur olduğunu söyleyen veliler, bugüne kadar çocuklarını sadece iki üç kez okula gönderebildiklerini kaydetti.
YETKİLİLERDEN YARDIM İSTEDİ
Üç çocuk babası Metin Nacakçı yaşadıkları sıkıntışı şöyle anlattı:
"Köyümüze belediye otobüsü geldiği için taşımalı eğitim sisteminden çıkartıldık. Artık köyümüze servis gelmiyor. Okullar açılalı iki ay oldu çocuklarımız halen okula gidemiyor. Köyümüzdeki okulumuz 16 yıl önce kapatıldı. Okulumuz şu an kapalı fakat yetkililer bize diyor ki 'Okulunuz açık gözüküyor ödenek de gönderiliyor' gönderilen bu ödenekleri başka yere kaydırıyorlar. Köyümüzdeki okulumuzun tamirat işlemleri yapılırsa burada eğitim verilebilir. Ya okulumuzu açsınlar, ya da servisimizi geri göndersinler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan istediğim çocuklarımızı okutsun, servisimizi göndersin başka bir şey istemiyoruz. Gitmediğimiz yer kalmadı. Artık son çaremiz Ankara’ya gideceğiz. Herkes bize 'Sorunu çözeceğiz' diyor ama hiçbir sonuç yok. Bir çocuğun günlük masrafı 15- 20 TL, bunun üstesinden nasıl geleceğiz. İki, üç çocuğu olanlar var."
'OKUMAK İSTİYORUM'
İlköğretim 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Kamile Nacakçı da, "Okumazsam olmaz. Okumak istiyorum ben ama servisimizi elimizden aldılar. Okula gidemiyoruz. Arkadaşlarım sınavlara giriyor, biz giremiyoruz. Daha kitaplarımızı bile alamadık. Başbakanımızdan servis istiyoruz. Bize yardımcı olsun" diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, sorunun çözülmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.