Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da, Rusya Federasyonu'nun müfredatına göre eğitim öğretimin yapıldığı Uluslararası Eduant Rus Okulu, 1 Eylül itibariyle yeni eğitim dönemine 'merhaba' dedi. Ukrayna'daki savaştan kaçarak Antalya'ya gelen ailelerin çocukları da bu okula kayıt yaptırdı.
Antalya'nın Lara bölgesinde 2000 yılında kurulan ve Rusya Federasyonu Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre anadil Rusça olarak eğitimin verildiği Uluslararası Eduant Rus Okulu'nun, 2014- 2015 eğitim öğretim yılı törenle başladı. Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosu Alexander Tolstopayatenko ve velilerin katıldığı açılış programında, öğrenciler tarafından hazırlanan müzik ve dans gösterileri sunuldu. Öğrencilere başarılar dileyen Başkonsolos Tolstopayatenko, Antalya'da yoğun Rus nüfus olduğunu, bu açıdan bir Rus okulu olmasının çok önem arz ettiğini dile getirdi.
İlk ve orta öğretim bölümlerinde yaklaşık 120 öğrencinin yeni döneme başlama töreninde, 9 yıllık mecburi eğitimin olduğu Rusya'daki müfredata ilişkin öğrenciler bilgilendirildi. Eski öğrenciler yenilere oyuncak ve çiçek hediye etti. Bu yıl okula ilk kez başlayacak öğrenciler tarafından ilk ders zilinin çalınmasıyla da tüm öğrenciler sınıflarına geçerek ilk derslerini işledi.
ANA DİL RUSÇA, YABANCI DİL TÜRKÇE
Uluslararası Eduant Rus Okulu Müdürü Victor Bikkenev, okulda BDT üyesi ülkelerin yanı sıra, SSCB'nin dağılması sonrası bağımsız olan diğer ülkelerin Antalya'da yaşayan vatandaşlarının ilköğretim düzeyindeki 120 çocuğunun öğrenim gördüğünü söyledi. Eğitimde ana dilin Rusça, yabancı dil olarak ise Türkçe, İngilizce ve Almanca olduğunu belirten Bikkenev, şunları söyledi:
"Rusya'da Özel Okullar Birliği'ne bağlıyız. Her yıl Rusya'dan denetmenler gelerek okulumuzu denetler. Okulumuzda eğitim ve öğretim gören çocuklar, Rusya'da anlaşmalı olduğumuz Özel Okullar Birliği'ne üye bir okulda sınava girerek, Rusya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen diplomayı almaya hak kazanıyor. Bizim verdiğimiz diploma Rusya'da geçerli."
UKRAYNA'DAN YÜZDE 20 ARTIŞ
Ukrayna'nın doğu bölgesinde yaşanan savaş nedeniyle Antalya'ya göç eden sayısında görülür düzeyde artış olduğuna işaret eden Bikkenev, buna paralel olarak bu yıl Ukrayna'dan gelen öğrenci sayısının da arttığını dile getirdi.

FOTOĞRAFLI