Hatay’da 928 öğretmenin açığa alınmasına tepkiler sürüyor. “Kutlayacak bayram mı bıraktılar, bayramı bize zehir ettiler” diyen öğretmenler bayramın birinci günü Eğitim Sen Hatay Şubesinin çağrısıyla bir araya geldi.
600'e yakın Eğitim Sen üyesinin katıldığı toplantıda konuşan açığa alınan öğretmenler hükümete öfkeliydi. Buluşmaya CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yapan, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek, HDP ve Halkevleri yöneticileri de katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Ayhan Erkal, AKP Hükümetinin laik bilimsel eğitimden yana olan eğitim emekçilerini ve sendikal mücadelenin dinamik gücü Eğitim Sen’i hedef aldığını vurguladı.
8 Eylül’de açığa alınan 11 bin 285 öğretmenin 9 bin 843’ünün Eğitim Sen üyesi olduğunu belirten Erkal, Hatay’da açığa alınan 928 öğretmenin neredeyse tamamının Eğitim Sen üyesi olduğunu vurguladı. Erkal, Eğitim Sen ve KESK’e bağlı sendikaların üyelerinin hem Cemaat hem de AKP’nin gerici, bilim dışı eğitim anlayışına karşı laik, bilimsel, demokratik eğitim için mücadele ettiğini söyledi.
29 ARALIK GREVİNE KATILDIĞIMIZ İÇİN…
Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Dursun Soydan, kesin bir suçlama olmamakla birlikte açığa alınan öğretmenlerin 29 Aralık 2015’te düzenlenen greve katıldıkları için cezalandırıldığını söyledi. Soydan, 29 Aralık’ta Eğitim Sen’in niye iş bıraktığını şöyle anlattı: "Bölgede çocuklar, öğretmenler okula gidemiyordu. Eğitim öğretim sürdürülemiyordu. Çocuklar öğretmenlerinden ayrılmasın. Kan akmasın, barış olsun dedik."
Soysan, Eğitim Sen’in bu saldırıyı dayanışma ile püskürteceğini vurguladı.
EĞİTİMDE ÖZELLEŞTİRMENİN ÖNÜ AÇILIYOR
Toplantıda söz alan öğretmenler, laiklik, demokrasi, barış, insanca yaşam için sendika ve grev hakkı isteyen öğretmenlerin hedef alındığına, hükümet tarafından bilinçli olarak yürütülen bir eğitim kıyımı yapıldığına dikkat çekti. Öğretmenler, Hükümetin sözleşmeli ve sözlü mülakattan geçmiş öğretmenler atayarak hem eğitim emekçileri üzerindeki sömürünün boyutunun artırılacağına hem de eğitimde özelleştirmenin hız kazanıp kamusal eğitimin tasfiye edilmek istendiğine vurgu yaptı.
Öğretmenler, bu saldırılara karşı veli ve öğrencilerle birlikte mücadele etmenin önemini vurgulayarak “Birlikte mücadele edersek süreci tersine çevirebiliriz” dediler. 
MESAİ SAATİ DIŞINDA TEBLİGAT ALINMAMALI
Hukuksal süreç ile ilgili konuşan Avukat Ali Habip, mesai saatleri dışında tebligatın alınmaması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca alınan tebligatın ekinin de alınması ve ismin olduğuna dikkat edilmesini söyleyen Avukat Habip, tarih ve imzadan sonra bir nüshanın alınmasını da söyledi.
Somut bir suç söylenmeden savunma da yapılmaması gerektiğini söyleyen Avukat Habip, okullara itiraz dilekçesi verilmesi gerektiğini söyleyerek somut bir suçlama yapıldığı taktirde ona göre savunmalar hazırlayacaklarını belirtti.
EYLEM ÖNERİLERİ YAPILDI
Eylem önerilerinde bulunan Eğitim Sen üyeleri, kriz masası kurulması, okulların açıldığı 19 Eylül günü tebligat almaya gidilmesi, okullarda toplantı yapılması ve 19 Eylül günü il Milli Eğitim Müdürlüğü önünde büyük bir eylemin yapılması, Hatay’da veliler ve öğrencilerle miting yapılması, halka yönelik aydınlatma faaliyeti yapılması, esnafların camlarına “Öğretmenime dokunma” yazılarının asılması, okulların öğrencilerle birlikte boykot edilmesi gibi çok sayıda öneride bulundu.