SİVAS'ta oturan görme engelli Edanur Işık, 3 yıl önce çalmaya başladığı bağlamasıyla hayata tutunuyor. Merhum halk ozanı Aşık Veysel'i kendisine örnek alan 18 yaşındaki Işık, müzik öğretmeni olmak istiyor.
Recep-Fatma Işık çiftinin 5 çocuğundan 4'üncüsü olan doğuştan görme engelli Edanur Işık, 3 yıl önce Tokat'ta görme engelliler için açılan kursta bağlama çalmayı öğrendi. Bağlama, geçen zamanla birlikte Muzaffer Sarısözen Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencisi Işık'ın en büyük tutkusu haline geldi. Dinlediği birçok şarkı ve türküyü çalan Edanur Işık, güzel sesiyle de öğretmenlerinin dikkatini çekti. Kendisi gibi görme engelli olan merhum halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nu örnek alan Işık, ünlü ozanın türkülerinin seslendirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Eğitim gördüğü okulda piyano dersleri de alan Edanur Işık, ilerleyen yıllarda müzik öğretmeni olmak istediğini dile getirdi.
Bağlama çalarken kendisini çok heyecanlı hissettiğini belirten Işık, "Aşık Veysel'de benim gibi görme engelliydi ve O engelini aşmış birisiydi. Önümde böyle bir örneğin olması beni heyecanlandırıyor. Ben de bu engelimi aşarım diye düşünüyorum. Yani ilham veriyor bana bu durum. Hayalim müzik öğretmeni olmak. Benimle birlikte görme engelli 2 kardeşim daha var, onlarla birlikte müzik yapmak istiyorum" dedi.
'GÖZLERİMİN AÇILMASINI İSTEMEZDİM'
Karanlık hayata alıştığını ve gözlerinin açılmasını istemediğini söyleyen Edanur Işık, "Gözlerim açıldığında bazı şeyleri algılayamam diye düşünüyorum. Çünkü şimdiye kadar her şeyi kulağımla algıladım. Gözlerim görse de görmese de sorun değil benim için. Ama görmemeyi tercih ederim" diye konuştu.
'BAŞARILI OLACAĞINA İNANIYORUM'
Işık'ın bağlama öğretmeni Umut Yaymak ise öğrencisinin işitme açısından bir sıkıntısı olmadığını ama çalışırken görme konusunda ilk başlarda biraz sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Sonra tamamıyla işitmeye ağırlık verip ezberden çalma yöntemine gittik. Daha önce böyle bir öğrenci ile çalışmamıştım. Ama bazen Eda'nın diğer öğrencilerimden daha başarılı olduğunu şahit oluyorum. Eda ile çalışırken daha farklı bir yöntem izliyoruz. Ama biz öğretmenleri olarak Eda'dan memnunuz. Hem programlarımız da hem konserlerimiz de bizi yalnız bırakmıyor. Gelecekte de müzik konusunda başarılı olacağına inanıyorum" dedi.