Erdoğan'ın Atadığı Yeni Rektör: Farklı Bir ODTÜ Göreceksiniz
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) rektör adayı olduğunda yazılı ve sözlü olarak sonuca saygı duyacağını, birinci seçilmezse çekileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ikinci oldu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör atandı. Üniversitenin rektörsüz kalmaması için görevi kabul ettiğini belirten Prof. Kök, "Toplumla iç içe olacağız" mesajı verdi. Prof. Kök, ODTÜ dinamiklerinden, kültüründen ödün vermeden, topluma daha çok katkıda bulunmak için çalışacaklarını belirtti. Kök, "Önce kendisiyle, sonra toplumun tüm kesimleriyle barışık, farklı bir ODTÜ göreceksiniz" diyerek, şunları söyledi:

"ÖDÜN VERMEYECEĞİZ"


"Akademik ve toplumsal olarak daha farklı bir yere gelmeliyiz. Bunu yaparken ritüellerimizden, iç dinamiklerimizden ödün vermemeliyiz. Çünkü ODTÜ'nün bilinen bir hayat felsefesi, olaylara yaklaşımı var. Bunu bozmamalıyız. Toplumla iç içe olabilmemiz için farklı düşüncelerimiz de bulunuyor.Dünya üniversiteler sıralamasında üç farklı yerde çok aşağılara düştük. Bir zamanlar 85'inciydik. Yeniden yapılanıp, araştırmacılarımızı artırmalıyız. Öğrenci artıyor ama öğretim üyesi yükselmiyor. Küçük boyutlu bir vakıf üniversitesi en başarılı akademisyenleri alabiliyor. En büyük sıkıntımız yurtdışında çok başarılı akademisyenler buluyoruz, fakat kadro alamıyoruz. Eskiden ilk 100'e girenlerden 30-40 kişi alırken bu 12'ye düştü. Anadolu'nun bütün parlak beyinlerini topluyoruz. 77 farklı şehirden öğrenci var. Bu, ODTÜ'nün Türkiye mozaiğini yansıttığını göstermesi açısından önemli bir veri."

"FİLDİŞİ KULELERİMİZDE OTURMAYACAĞIZ"


"Yeni bir dönem başladı. Artık sadece araştırmayla, eğitimle değil, toplum-doğa ve çevreyle de çok ilişkilerimiz var. Bazı konularda sıkıntılarımız oluyor. ODTÜ'ye karşı her kurumda saygı var. En iyi biziz, bunu başkasıyla paylaşamayız diyerek fildişi kulelerimizde oturmak istemiyoruz."

"REKTÖRLÜĞÜMÜ TV'DEN ÖĞRENDİM"


"ODTÜ tarihinde ilk kez ikinci sıradaki aday rektör oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 270 oyla birinci olan Prof. Dr. Nevzat Özgüven'i değil de 117 oyla ikinci olanı atadı. İkinci olunca 4 sene sonrası için çalışmaya başlamayı düşündüm. Bu süreç beni de şaşırttı. Eşimle televizyon izlerken altyazıdan rektör olduğumu öğrendim. Görevi kabul etmeyip, istifa edebilirdim. Yeni seçime kadar dışarıdan rektör atanabiliyor. Burası özgür bir üniversite, tepki tabii ki bekliyorduk. ODTÜ Rektörü olmak çok onurlu bir görev. Normal prosedürlerle bu koltuğa otursaydım daha mutlu olurdum. Hatta bir ara ODTÜ'de en zor durumda olan kişinin ben olduğumu düşünüyordum. Rektör olarak atandıktan 10 dakika sonra sosyal medyada gezi parkı imzam, orgeneral çocuğu olduğum ve beyaz şaraplı fotoğraflarım çıktı ve ODTÜ kültüründen olduğum anlaşıldı."