Manisa’nın Akhisar ilçesinde yarım asırdır yaklaşık 3.500 e yakın hafız yetiştiren Hilaliye Eğitim Vakfı, muhteşem bir külliye projesine imza atıyor. Türkiye’de bir ilk olan projenin maliyetinin 30 milyon TL’yi bulması bekleniyor. 3 yıl önce temeli atılan 30.000 metrekare alana sahip külliyede 15 Mayıs'ta yapılan hafızlık merasiminde 105 Hafız mezun oldu. 

İstanbul-İzmir Karayolu Kayalıoğlu mevkiindeki yeni çevre yolu bağlantısı yakınlarında inşa edilen toplam 32.000 metrekarelik kapalı alana sahip külliye, avlulu medrese planı şeklinde hazırlandı. Geleneksel yaklaşımdan yola çıkılarak çizilen projede, ortada geniş avlu ve yeşil alan, etrafında ise tüm birimler yer alıyor. 624’ü yatılı, 856 öğrenci kapasiteli külliye, ana hatlarıyla 2 bin 700 kişilik camii, Hafızlık Hazırlık Eğitimi, Hafızlık Eğitimi, Kuran İlimleri Araştırma Merkezi, vakıf yönetim ofisi ile öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını görebilecekleri spor ve çok amaçlı salonlarla sosyal mekanlardan oluşuyor. Hafızların eğitimi için oldukça ferah 12 kişilik özel derslikler planlandı. Ezber kabinleri, küçük dinlenme odasının bulunduğu derslikler, özel çatı penceresinden ışık alacak. Ayrıca hafız hocalarına camekanlı bölüm yapılacak. Hafızlık ve hafızlık öncesi yüzüne eğitimin derslikleri ile yurt binaları ayrı ayrı inşa edilecek, ikisinde de mescid bulunacak. 

Dersliklerin arkasında her birime özel teneffüs vakitleri için yarım basketbol sahasının yer aldığı küçük arka avlular da yer alıyor. Yurt odalarında ranza sistemi değil bazalar kullanılacak ve her katta dinlenme salonu ile mescit bulunacak. Giriş katındaki yemekhane ortadaki geniş avluya açılıyor. Büyük avluda futbol sahası planlanıyor. Avlunun altında ise iki basket sahalı kapalı spor salonu olacak, biri konferans salonuna dönüştürülebilecek. Üç ayrı bloktaki son katlar ise misafirhane (toplam 52 kişilik) olarak planlandı. 
13 metre çapında 3 kubbe var. Kubbelerde ve bunların kasnaklara geçişinde geleneksel izler soyutlanarak kullanıldı. “Daha geniş saf, daha fazla sevap” için dikdörtgen şeklinde, kıble yönünde yayvan planlı bir cami tasarlandı. Son cemaat yerinde Osmanlı’nın klasik dönem eserlerinde görülen ancak güncel mimari dağarcığa da hitap eden saçaklar yer alıyor. Alt katı bayanlar için yapılan caminin abdesthaneleri, 62 araçlık otoparkı da bulunuyor.


Hilaliye Eğitim Vakfı Başkanı hafız Abdullah Yılmaz vakfın kurucusu olan  merhum babası Erzurum İspirli Şahin Yılmaz Hocaefendi’nin “Evladlarım, hayatımın gayesi Hilaliye’ye sahip çıkınız.” vasiyeti doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi. Yılmaz, dar bir yerde sıkışan kursu ihtiyaçlar doğrultusunda genişletmek niyetiyle yola çıktıklarını ifade etti. 
CAMİİ İNŞAATINDA SON DURUMU
Camii yetkilisinin yaptığı açıklamada: 'Külliye inşaatının kabası bitirilmiş olup mevcut borçlarımızı ödemek için diğer çalışmalar şimdilik durdurulmuştur. Borçlar bitince kısım kısım diğer binaların ince işlerine geçilecektir' denildi.