SURİYE'deki savaştan kaçıp Elazığ'a yerleşen sığınmacı ailelerin çocuklarına Arapça ders verilip, Türkçe öğretilmesi için ayrı sınıf oluşturuldu. Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, çocuklara kışlık kıyafet dağıttı.
Elazığ'a gelen Suriyeli sığınmacıların çocukları için Hicret Mahallesi'ndeki halı dokuma atölyesinde Valilik ve Belediye tarafından sınıf oluşturuldu. Sokaklarda dilencilik yapmalarının önüne geçilmesi için çocuklara öğretmenler eşliğinde Arapça okuma yazma ile temizlik kuralları öğretiliyor. Hergün saat 09.00 ile 15.00 arasında ders gören yaklaşık 40 Suriyeli çocuğa, kahvaltı ve öğle yemekleri de veriliyor.
Sınıf öğretmeni Filiz Erdem, Suriyeli çocuklara eğitim verirken zaman zaman zor anlar yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Öğrencilerimizin çoğu okuma yazma öğrenmemiş ve Suriye’de çok zorluklar görmüşler. Çocukların buraya uyum sağlaması biraz zor olacak ama elimizden gelen her şeyi yapacağız. Mümkün olduğu kadar onları eğiterek kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya çalışacağız. Çünkü Suriye’de eğitim verilmemiş, eğitimleri sıfır. Şu anda dersten daha çok temizlik alışkanlığı aşılayıp Türkçe öğretmeye çalışıyoruz. Okula giden öğrencilerimiz Suriye’deki öğretmenlerinin kendilerini kırbaçlayarak öğretim yaptıklarını söylüyorlar. Suriye’deki öğretmenlerimiz bize kırbaçla öğretiyordu, siz de bizi kırbaçla dövün diyorlar. Sürekli birbirlerine tekme tokat girişiyorlar. Durdurulması zor öğrenciler. Eğitimleri dayak, şiddet, darp. Beşar’ı birkaç öğrenci dışında hiçbiri sevmiyor. Olmaz olmaz diye bir şey yok. Önemli olan zoru başarmak. Eğiteceğiz ve birkaç ay içinde başarımızı göreceksiniz inşallah."
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Suriyeli öğrencileri okutmak için görevlendirildiğini söyleyen Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesi Arapça öğretmeni Hanifi Güne, "İki gündür derslere başladık. Öğrencilerin hiçbiri daha önceden okula gitmedikleri için seviyeleri çok düşük ama her şeye rağmen Suriye’deki savaştan dolayı ülkemize sığınan bu mağdur çocukların geleceklerini kazanmaları için elimizden geleni yapacağız. Bu çocuklara şu an ben Arapça harfleri öğretmeye çalışıyorum. Konuşmayı zaten biliyorlar ben Arapça yazmayı ve okumayı öğreteceğim" dedi.
Suriyeli çocukları sınıflarında ziyaret eden Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, soğuklardan korunmaları için çocuklara pantolon, kazak, çorap, bot ve kaban getirerek kendi elleriyle giydirdi. Selmanoğlu, "Ülkelerinde büyük bir savaş var. Savaştan kaçarak memleketimize gelen bu insanlara aziz şehrimiz kol kanat gerecek. Belediye olarak bu çocukların giyim kuşamı, eğitim araç ve gereçleri, gıdalarını karşılamak zorundayız. Özellikle sabah kahvaltılarını yapacaklar. Sevgili çocukların özellikle kış şartlarında üşümemeleri için pantolon, kazak, bot ve montları ile gıdalarını getirdik. Bu göçmen yavrularımıza eğitim-öğretim verecek öğretmenlerimize de başarılar diliyorum" dedi.