DİYARBAKIR'da yaşayan Mehmet Ali Eser, çeşitli nedenlerle kız çocuklarının okullarla ilişkisinin kesilmesinin, erken yaşta evlendirilmelerine neden olduğu gerekçesiyle verdiği dilekçe, valiliği harekete geçirdi. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü aracığıyla okullara gönderdiği yazıda, kız çocuklarının mağdur edilmemesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Diyarbakır'da emekli memur olan Mehmet Ali Eser, Diyarbakır Valiliği'ne kız çocuklarının okulla ilişiğinin kesilmemesi konusunda bir dilekçe vererek, önlem alınmasını istedi. Dilekçesinde, temel eğitim zorunlu olduğunu ve kız çocuklarını eğitim almaktan alıkoyan aileler hakkında ayrıca yaptırım uygulandığını belirten Eser, "Ancak, yaptırımlar çoğunlukla okula başlamama hususunda uygulanmaktadır. Bir öğrenci okula baladıktan sonra derslerinin geçer düzeyde olmaması veya yönetmelik ile kendisine tanınan azami devamsızlık gün sayısını aşması durumunda okula ile ilişiği kesilmektedir" dedi.
"OKUL İLE İLİŞİĞİ KESİLEN KIZ ÇOCUĞU İÇİN SIRADAKİ ADIM EVLİLİKTİR"
Eser, eğitim hayatından koparılan çocukların çalışmaya yönlendirildiği, sokaktaki türlü tehlikelerle tek başına başa çıkmaya zorlandığı, kimi zaman suç faili veya mağduru olduğu belirterek, "Ancak, kız çocukları açısından durum daha vahimdir. Okul ile ilişiği kesilen kız çocuğu için sıradaki adım evlilik olmaktadır. Ülkemizde evlenme alt yaşının sınırlandırılmasına rağmen çocuklar bu sınırlandırmalar gözardı edilerek evlendirilmekte ve kendilerinin kaldıramayacakları yükler altında bulmaktadır" uyarısında bulundu.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NE UYARI
Valilik, dilekçe üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, devamsızlığı kritik sınıra gelmiş ya da ders durumu kötü giden öğrencilerin ilişiğinin kesilmeden önce ailelerine bildirilmesi ve gerekirse aileleride kapsayan bir bilinçlendirme sürecinin başlatılması istedi. Yazıda, "Bu çocukların okula tekrar kazandırılması halinde çocuklarımız her türlü tehlikeden kurtulacaktır. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile okullara gereken talimatın verilmesi gerekmektedir" denildi.
Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü de kız çocuklarının okulla ilişkilerinin kesilmemesi hakkında dilekçeyi bir üst yazı ile bütün okullara gönderdi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün üst yazısında, "Söz konusu dilekçe doğrultusunda müdürlümüğünüz tarafından gerekli tedbirlerin alınarak kız çocukların mağdur edilmemesi hususunda gereğini rica edirim" denildi.

FA(GG/AAA)