CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter’e göre, yaklaşık 1 milyon 300 bin ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin katıldığı TEOG’da Tunceli en başarılı il oldu. İkinci sırada Kırşehir gelirken, üçüncü sıraya ise Karabük yerleşti. Hürriyet'in haberine göre Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden yapılan sınavlarda Tunceli ve Kırşehir’in birinci sıralarda olduğu savunuldu. Din kültürü ve ahlak bilgisi testinde birinci sırada Kırşehir, ikinci sırada Tunceli yer alırken Uşak da üçüncü oldu.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR İLK 3’TE YOK

Başarı sıralamasının en düşük olduğu iller ise Batman, Şırnak, Hakkâri, Mardin, Şanlıurfa, Van, Diyarbakır, Siirt, Ağrı ve Iğdır şeklinde sıralandı.  İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler ise ilk üçe giremedi. Milli Eğitim Bakanlığı ise iki yıldır liseye giriş sınavları olan TEOG ortak sınavlarında dereceye giren öğrencilerin kimler olduğunu ve illerin başarı sıralarını açıklamıyor. Bakanlığın gerekçesi ise her ilin şartlarının farklı olması. Ancak, bu yıl bakanlık TEOG kapsamındaki 6 testte çıkan 120 sorunun tamamını Türkiye genelinde 4 bin 742 öğrencinin doğru yaptığını internet sitesinden duyurdu. 

SIRALAMAYI BİLMİYORUZ

Sonuçlarla ilgili Hürriyet’e konuşan Tunceli İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca, başarılı iller arasında olduklarını belirterek sıralama ile ilgili bilgi vermedi. Ali Eyyüpkoca, “Yarıyıl tatilinin ikinci haftasında Milli Eğitim Bakanlığı’nda il milli eğitim müdürleriyle bir toplantı yapıldı. İlgili daire başkanları her il milli eğitim müdürü ile tek tek görüştü. Başarı sıraları ve önceki yıllara göre kıyaslamalar yapıldı. Tunceli’nin de başarılı iller arasında olduğu söylendi ancak derecesiyle ilgili bilgi verilmedi. Sıralamayı biz bilmiyoruz, bakanlık bunu açıklamıyor ve haklılar da bence. Yapılması gerekenler konusunda önerileri de oldu. Örneğin destekleyici kurslara önem vermemiz söylendi. Biliyorsunuz Bakanlık ücretsiz kurslar başlattı. Tunceli’de de zaten bütün ilçe ve köylerdeki okullarda kurslar açılmış durumda. Gelen talep doğrultusunda kurslar açıldı” dedi.

DERSLERE GÖRE SIRALAMA

CHP’li Fatma Nur Serter’in iddiasına göre, derslere göre ilk üç sırada yer alan iller ve sıralama şöyle oluştu:

Türkçe: Tunceli, Kırşehir, Eskişehir
Fen ve teknoloji: Kırşehir, Tunceli, Karabük
T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük: Tunceli, Kırşehir, Muğla
Yabancı dil: Bartın, Tunceli, Muğla
Din kültürü ve ahlak bilgisi: Kırşehir, Tunceli, Uşak
Matematik: Kırşehir, Tunceli, Karabük.

Eğitim Doğu’da çöktü

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, TEOG sınavında Tunceli’nin birinci çıktığını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi olması ve diğer Doğu illerindeki başarısızlık nedeniyle sonuçların gizlendiğini ileri sürdü. Meclis’te basın toplantısı yapan Serter şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanlığı’na defalarca sorulmasına karşın başarı sıralaması sır gibi saklandı. İki hafta önce il milli eğitim müdürleri Ankara’ya çağrılmış, TEOG sonuçlarıyla ilgili hesap sorulmuş. Sınava 1 milyon 287 bin, 8’inci sınıf öğrencisi girdi. 4 bin 742 öğrenci tüm soruları doğru yaptı. Sınavda altı dersten toplam 120 soru soruldu. Sorulara doğru yanıt ortalaması 67.182. Derslere göre soruların doğru yapılma oranı; Türkçe 11.9, matematik 7.6. din kültürü ve ahlak bilgisi 15.8, fen ve teknoloji 11.1, Atatürkçülük ve inkılap tarihi 11.1, yabancı dil ise 9.

2014 TEOG’da tüm derslerde Tunceli birinci oldu. İlk üçe giren iller Tunceli, Kırşehir ve Karabük.
Ortalamanın altında olup son sıralarda yer alan iller ise Batman, Şırnak, Hakkâri, Mardin, Şanlıurfa, Van, Diyarbakır, Siirt, Ağrı ve Iğdır. AKP’nin açılım politikasının sonucunda eğitim sistemi Doğu’da çökmüş durumda. Kırsaldaki öğrencilerin eğitim hakkına erişim oranını arttıran yatılı ilköğretim bölge okulları, AKP iktidarı ile tek tek kapatıldı. Bunun sonucu olarak daha önceki sınav sıralamasında 50’nci olan Mardin 78’inci sıraya geriledi. Sonuç; Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sonucunu Tunceli’nin birinci olması nedeniyle sır gibi sakladı. Bakanlık’ta yapılan toplantılarda ‘Sonuçları açıklarsak CHP Genel Başkanı’nın Tuncelili olması, ilaveten nüfus ağırlığının Alevilerden oluşması nedeniyle bu sonuçlardan puan kazanabilir’ düşüncesi hâkim oldu. TEOG sonuçları AKP eğitim politikasının çöktüğünü gösteriyor.”