MUŞ'un Varto İlçesine bağlı Tuzcu köyündeki ilkokul, öğrenci sayısının 10'un altına düşmesi sonucu kapanması üzerine 60 yaşındaki Efendi Memiş, 8 yaşındaki ikinci sınıfta okuyan oğlu Mehmet'i her gün 2.5 kilometre uzaklıktaki Çaylar Köyü ilkokuluna götürüp getiriyor.
Varto ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Tuzlu köyünde yaşayan Efendi Memiş'in oğlunun okuması için verdiği mücadele görenleri şaşırtıyor. 2011'de öğrenci sayısının düşmesi üzerine toplam 5 öğrencisi bulunan okuldan 4 öğrenci Çaylar köyündeki Yatılı İlköğretim Okulu'na (YİBO) yerleştirildi. Ailenin tek çocuğu olan Mehmet Memiş ise geçen yıl yatılı okumayı kabul etmedi. Mehmet Memiş babasına, "Yatılı verirseniz okumam. Ama götürüp getirirseniz her yıl sınıf birincisi olacağıma söz veriyorum" dedi. Bunun üzerine Efendi Memiş, 2 yıldır oğlunu 'yağmur, kar, çamur' demeden 2.5 kilometre uzaklıktaki Çaylar YİBO'nun gündüz bölümüne götürüp getiriyor.
Her gün saat 07.30'da oğlu ile birlikte evden çıkarak okula gittiklerini söyleyen emekli memur Efendi Memiş, bir saate komşu köye ulaştıklarını belirterek, "Köyümüzdeki okul 2 yıl önce kapandı. Oğlum köydeki diğer çocuklar gibi yatılı okumak istemedi. Bana her yıl sınıf birincisi olacağı sözü verdi. Oğlum geçen yıl da okul birincisi oldu. Ben de kendisini yaz kış demeden komşu köye yürüyerek götürüp getiriyorum. Sabah 07.30'da yola çıkıyoruz. 08.30 gibi köyde oluyoruz. Okul dağılana kadar o köyde bekliyorum. Emekli olduğum için zamanım var. Benim için de spor oluyor. Kışın zorlanıyoruz. Arada bir yorulunca sırtıma alıyorum. Ama her baba gibi oğlum için yapamayacağım şey yoktur. Yeter ki o okusun" diye konuştu.