BALIKESİR'deki Hatice Fahriye Eğinlioğlu İlkokulu’nda görev yaparken, değişik okullara atanan Eğitim-Sen üyesi 9 öğretmenin yargı kararı ile eski görev yerlerine döneceği bildirildi. Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Nurettin Baburcan, "Çocuklarımızın gözyaşının hesabını kim verecek?" derken, bu işlemi gerçekleştiren ve öğretmenleri mağdur eden yetkililer hakkında tazminat davaları açacaklarını söyledi.
Hatice Fahriye Eğinlioğlu İlkokulu’nda 30 Ekim 2011'de yapılan okul aile birliği seçimleri sonrası 9 öğretmen hakkında, 'okulda gruplaşarak kurumun çalışma düzenini bozdukları, okul aile birliği seçimlerini siyasi bir havaya sokarak, hazırladıkları listenin kazanması için velilere ve öğretmenlere baskı yaptıkları' iddiasıyla soruşturma açıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 1 Kasım 2012'de eğitim denetmenlerinin soruşturma raporuna dayanarak Ayşe Kuşçu, Ayşe Dudu Yeşilyurt, Mustafa Cengiz, Erden Eryüzlü, Sevim Kaya, Onur Bozkurt, Orhan Çalışkan, Mürvet Altınışık ve Gülçin Aslan adlı öğretmenlere uyarı cezası verip, il merkezindeki farklı okullarda görevlendirdi. Öğretmenlerle birlikte okul müdürü Zeki Erakman, başmüdür yardımcısı Oğuz Samanlı’nın da görev yeri değiştirildi.
18 AYRI DAVA AÇILDI
Öğrencilerin gözyaşları, velilerin eylemleri de bu atamayı durduramadı. Öğretmenler öğrencileriyle vedalaşmak zorunda kaldı. Bu atamaları 'sürgün' olarak değerlendiren Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi, üyesi öğretmenler adına disiplin cezalarının ve atamaların iptali için Balıkesir İdare Mahkemesi’ne 18 ayrı dava açtı. Mahkeme açılan dava sonucu uyarı cezalarını hukuka uygun bulmayarak iptal ederken, öğretmenlerin eski okullarına dönmesi isteğini reddetti. Eğitim-Sen de bu karara, bir üst mahkeme olan Bursa Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etti. Bursa Bölge İdare Mahkemesi kararında, sendikalı öğretmenlerin görev yerlerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce değiştirilmesi işlemlerinin tamamını kamu yararı olmadığı ve hukuka uygun bulmadığı için iptal etti. Kararda, öğretmenlerle ilgili suçlamaların geçerli ve somut kanıtlara dayanmadığı vurgulandı. Mahkeme, Eğitim-Sen üyelerinin okul aile birliği seçiminde demokratik hakkını kullanarak propaganda yaptığına ve seçme hakkını kullandığına dikkat çekti.
'TAZMİNAT DAVALARI AÇACAĞIZ'
Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi Örgütlenme Sekreteri Nurettin Baburcan, "Üyelerimize hukuka uygun olmayan işlemler uygulayarak onları bir yıl boyunca okullarından ayıran, öğrencilerini öğretmenlerinden koparıp, gözü yaşlı bırakan, öğretmenleri psikolojik olarak sıkıntıya sokan, maddi, manevi derin sıkıntılara sebebiyet verenlerle olan mücadelemizi kazanmış olmanın haklı sevincini yaşıyoruz. Ancak 9 öğretmen arkadaşımıza yapılan haksız ve hukuksuzluklarla ilgili hukuk süreci henüz sona ermemiştir. Üyelerimize haksız ve hukuksuz işlem uygulayıp, onları mağdur edenlerle ilgili tazminat davaları açacağız” dedi.