VAN'ın Başkale İlçesi'nde toplumsal yaşam becerilerini geliştirmek ve demokratik bir okul kültürü oluşturmak amacıyla, Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri yaptıkları seçimle okul başkanlarını seçti.
Başkale İlçesi'ndeki Cumhuriyet İlkokulu'nda seçim heyacanı yaşandı. Miniklere bir haftalık propaganda süresi tanınarak kendilerini tanıtmalarına imkan sağlandı. Gizli oy esaslarına göre sandık başına giden öğrencilerin seçimi keyifli ve heyecanlı geçti. Okul Müdürü Adile Güler yapılan seçimle ilgili öğrencilere demokrasi sürecini en iyi anlatma yolunun, onları seçimlere katmak olduğunu söyledi. Güler, şöyle dedi:
"Okul meclisini belirlerken normal demokrasi sürecini uyguladık. Okulumuzun her sınıfında demokratik yollarla adilane bir şekilde tüm sınıfın oylamaya katılımını sağlayarak sınıf temsilcilerini seçtik. Sınıf temsilcileriyle toplantı yaparak 6 adayımızı belirledik ve onlara belirli bir süre tanıyarak kendilerini okul öğrencilerine tanıtmalarını ve projelerini sunmalarını istedik. Okul başkanlığına aday olan öğrencilerimiz, seçim öncesi birbirleriyle kıyasıya bir yarışın içine girerek oy toplamaya çalıştılar, demokratik bir seçimin nasıl olacağını büyüklerine göstererek mesaj verdiler."
Adayların kendilerini tanıtmak için yaptıkları kısa konuşmalardan sonra başlayan seçimde, 363 öğrenci seçmen oy kullandı. Buna göre Fırat Yağızer 130, Yasin Ertuş 106, Mücahit Karaman 43, Ezgi Karakaş 41, Sinan Kurt 29 ve Avşin Gezer 14 oy aldı. Seçim Komisyonu öğrencilerin oy kullanmaları ve takibinde oy pusulalarının sayılmasının ardından 8/B sınıfından Fırat Yağızer okul başkanı olarak seçildi.