MİLLİ Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Program İzleme Değerlendirme Grup Başkanlığı’nın valiliklere gönderdiği bir yazıyla, ortaokul ve liselerde, seçmeli olan Kuran-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini kaç öğrencinin tercih ettiğinin bildirilmesi istendi. Seçmeli başka dersler de bulunmasına rağmen sadece bu üçüyle ilgili bilgi istenmesi dikkat çekti.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Program İzleme Değerlendirme Grup Başkanlığı’nca valiliklere, oradan da milli eğitim müdürlüklerine gönderildiği belirtilen yazıyla, ortaokul ve liselerde, Kuran-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini kaç öğrencinin seçtiğinin bildirilmesi istendi. İzmir’de de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 6 Kasım 2013 tarihinde 30 ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilen yazıda, “Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Program İzleme Değerlendirme Grup Başkanlığı’nca ilçenizdeki tüm ortaokul ve liselerin (imam hatip ortaokulları ve liseleri hariç) ek çizelgelerdeki bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ekteki çizelgelerin ilçenizdeki tüm ortaokul ve liseler tarafından formatı bozulmadan doldurulup, 11 Kasım 2013 Pazartesi günü mesai bitimine kadar dinogretimi35me.gov.tr adresine e-posta ile gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim” denildi.
Okul adının da yazılması istenen ek çizelgede ise toplam öğrenci sayısı ve bu üç dersi seçen öğrencilerin sayısının ayrı ayrı yazılacağı bölüm yer aldı. Çok sayıda seçmeli ders bulunmasına rağmen sadece bu üçüyle ilgili bilgi istenmesi dikkat çekti.
ÖVDER BAŞKANI YÜCE’DEN TEPKİ
Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) İzmir Şubesi Başkanı Orhan Yüce, geçen yıl uygulamaya konulan 4+4+4 sistemiyle ortaokul ve liselerde altı ana başlık altında seçmeli dersler oluşturulduğunu hatırlattı. Her öğretim yılı başında öğrencilerin bu derslerden girmek istediklerini seçtiklerini dile getiren Yüce, “İki yıllık uygulamada, bazen öğretmen yok, bazen grup oluşmadı gibi gerekçelerle, istekten çok yönlendirme ve zorlama ile dersler belirleniyor. Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin Hayatı dersleri zorunlu seçtirilen dersler haline getirildi. Şimdi ise bunların öğrenci sayısı isteniyor. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu bilgileri neden istiyor” diye sordu.
Bu yazının bakanlık kanalıyla okullara gönderilmesini yadırgadıklarını belirten Yüce, “Yadırgadığımız, Nabi Avcı’nın bulunduğu bakanlığın adının Milli Eğitim Bakanlığı olmasıdır. Bu bakanlıkta ne yazık ki başka derslerinde veriliyor olmasıdır. Acaba matematik dersi nasıl, öğretmeni var mı? Başarısı ne? Türkçe, coğrafya, tarih, yabancı diller ve lehçeler, bilim uygulamaları, hukuk ve adalet gibi derslerin öğretmeni var mı? Öğretmen yok diye öğrenciler başka seçmeli derslere yönlendiriliyor mu? Hiç araştırdınız mı sayın bakan? Okullara gönderdiğiniz kaynakların yetip yetmediğini, okullar, iller, bölgeler arasındaki uçurumun ne kadar arttığı bilgilerine sahip misiniz? Okullar nasıl işliyor, giderlerini kimler karşılıyor, aidat ve servis parasını vermediği için kaç öğrenci okuldan ayrılmak zorunda kalıyor? Hiç sordunuz mu? Biz öğrenci velileri olarak bunların araştırılmasını çözümlenmesini istiyoruz” diye konuştu.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: YAZI GÖNDERMEDİK
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ise böyle bir yazı göndermediklerini söyledi. Ancak Müdür adına bir şube müdürünün imzalayıp gönderdiği yazı, eğitim camiasında günün konusu oldu. AÖ(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)