Bakanlar Kurulu Sonrası Açıklama: 27 Bin 715 Öğretmen İhraç Edildi
Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli kamerelar karşısına geçti.

Canikli'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;

27 BİN 715 ÖĞRETMEN İHRAÇ EDİLDİ

Öğretmenlerle ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bugüne kadar 27 bin 715 öğretmen meslekten ihraç edildi. Bazı öğretmenler görece tekrar geri döndü. Soruşturmalar devam ediyor. Terör örgütleri ile bağlantıları ilişkilendirilirse kamudan el çektiriliceklerdir. 9 bin 465 öğretmen açığa alındı. 455 öğretmen göreve iade edildi.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Önümüzdeki dönemde eğitim ve öğretimle ilgili bazı kararlar verildi. Mesleki eğitimde Çıraklık eğitimi zorunlu hale getirilecek. Staj sonrası sınav yapılacak ve değerlendirilmeler yapılacak. İşletmelerde staj yapan öğrenciler sigortalanacaktır. Öğrenciler mezun olduğunda teknisyen ünvanı verilecektir.

BAYRAMDA KAZA BİLANÇOSU

9 günde 3 bin 129 kazada, 103 kişi hayatını kaybetti. Geçen yıla göre kaza sayısında yüzde 6'lık azalma var.

KAMUDA TASARRUF TEDBİRLERİ

Kamuda maalesef bir tasarruf alışkanlığı olduğunu söylemek güç. Bütçe, tasarrufu değil harcamaları teşvik eder nitelikte. Kamuda reforma ihtiyaç olduğu kararına varıldı. Kamunun ekonomideki payı küçültülecek.

ASGARİ ÜCRET DE DÜŞÜŞ OLMAYACAK

Bazı asgari ücretlilerini vergi dilimine girmelerinden dolayı aldıkları ücretlerde yaşanan düşüşlerle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Bununla ilgili açıklamayı Başbakanımız yapacak. Asgari ücret konusunda tedbir alındı. 1.300 TL'den düşüş olmayacak.

FETÖ SORUŞTURMALARI

Temel hedefimiz sıfır adaletsizlik ve haksızlık. Mağduriyet bildirimi, ilgili merkezlere yapılabiliyor. Kamuya yansıdığı gibi çok büyük talepler, itirazlar yok. Mağduriyet ortaya çıkmaması için gayret ediyoruz.

ŞORTLU HEMŞİREYE TEKMELİ SALDIRI

Çok vahim bir hadise. En kararlı şekilde üzerine gidilmesi gerekiyor. Buna benzer hadiselerde tutuklamayı zorunlu hale getirilcek Adalet Bakanlığımız tarfından bir çalışma yapılıyor. Fiziksel saldırıya otomatik tutuklama için çalışılıyor.

ALMAN VEKİLLERE İNCİRLİK VETOSU

İncirlik Üssü'ne ziyaretlerin Almanya parlamentonun 1915 olaylarıyla ilgili kararı sonrası böyle bir politika uygulamıştık. Merkel'in açıklaması oldu, alınan bu kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğunu açıkladı. Bu beklentilerimizi karşılayan bir açıklamaydı. Dolayısıyla bundan sonra talepleri olması halinde Alman parlamenterlere ziyaret izni vereceğiz. Ekimde ziyare için gerekli izinler verilmiştir, bunu kullanıp kullanmayacaklarını bilmiyoruz. Önlerinde herhangi bir engel yok.

OHAL UZATILACAK MI?

OHAL'in uzatılıp uzatılmaması konusunda herhangi bir karar yok. Önümüzdeki günlerde bunun kararını vereceğiz.

KREDİ KARTINA TAKSİT İMKANI

Süreç tamamlanmadı. Taslak, ilgili kuruluşlarda. Hukuken karar aşamasına gelmiş bir durum yoktur. Ama inşallah önümüzdeki hafta bu karar resmi gazetede yayımlanma aşamasına gelinir diye tahmin ediyoruz. Yeni düzenleme gelecek hafta yürürlüğe girebilir.

BELEDİYELERE KAYYUM ATANMASI KONUSU

Kayyum ataması bunların terör örgütlerine destek sağlamaları nedeniyle görevden alınmaları üzerine yapılmaktadır. Burada öncelikle böyle bir tespit ne zaman yapılırsa kayyum atanacaktır. Böyle bir tespit olursa hiç tereddütsüz görevden alma işlemi ve yerlerine kayyum atama işlemi gerçekleşir.