MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Danıştay'ın iptal kararının ardından yeniden hesaplanarak, açıklanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'nda (TEOG) öğrencilerin tercihlerine göre okullara yerleştirileceğini söyleyip, "Kimsenin arzu etmediği bir okula zorla yönlendirilmesi söz konusu olamaz, olmamıştır" dedi.
Branş öğretmenleri ile toplantı yapmak ve esnaf ziyaretlerinde bulunmak üzere Adana'ya gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 8'inci sınıf öğrencilerinin girdiği TEOG sınavlarında kopya çekmekle suçlanan öğrencilerin açtığı iptal davaları sonrasında Danıştay 8'nci Dairesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, puanların ve yüzdelik dilimlerini yeniden hesapladığını, sonuçların da bugün açıklandığını bildirdi.
Nezihe Yalvaç Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde yapılan toplantı öncesi açıklama yapan Bakan Nabi Avcı, TEOG sınavına giren öğrencilerin ikametgah durumundan dolayı zorunlu olarak imam hatip liselerine kaydedileceği iddialarına tepki gösterdi. Bakan Avcı, "Kimsenin arzu etmediği bir okula zorla yönlendirilmesi söz konusu olamaz, olmamıştır. Hangi öğrencinin, hangi tercihler doğrultusunda, hangi okullara gideceğini en iyi velilerimiz biliyor" dedi.
Ortaya atılan iddiaların öğrencileri ve velileri tedirgin etmeyi amaçlayan sistematik bir çaba olduğunu savunan Bakan Avcı, şunları söyledi:
"Şimdi tercihlerin nasıl yapılacağını öğrencilerimiz, öğretmen ve velilerimiz çok iyi biliyor. Dolayısıyla bu tür spekülasyonlar başından beri öğrencilerimizi, velilerimizi tedirgin etmek için özellikle ima edilen spekülasyanlardır. Hangi öğrencinin, hangi tercihler doğrultusunda, hangi okullara gideceğini en iyi velilerimiz biliyor. Kimsenin arzu etmediği bir okula zorla yönlendirilmesi, katiyen söz konusu olamaz, olmamıştır. Kaldı ki biz kontenjanlarımızı açıkladık. En büyük kontenjan meslek liselerimizdedir. Sonra Anadolu liselerinde, daha sonra İmam Hatip Anadolu liselerinde, en son da fen ve sosyal bilimler liselerindedir. Dolayısıyla kontenjanlar müracaatlara uygun. Öğrencilerimiz de kendilerine en uygun tercihlerini yapıp, okullarına yerleşecekler. Özellikle velilerimizden rica ediyorum; bu konuda çok dikkatli olsunlar. Onları tedirgin etmek için çok sistematik bir çaba olduğunu daha önce de söylemiştim. Bunlara karşı da duyarlı olmalarını özellikle rica ediyorum" diye konuştu.
Bakan Avcı, daha sonra basına kapalı olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri ve branş öğretmenleriyle toplantı yaptı.

FOTOĞRAFLI