Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda, filmde 1890'da Japonya'ya ziyaret dönüşünde tayfuna yakalanarak batan Tuğamiral Osman Paşa komutasındaki 650 mürettebatlı ErtuğrulFırkateyni'nin kazasının anlatıldığı belirtildi.

BÜYÜK ETKİLEYİCİ BİR HİKAYE

Yazıda, yönetmenliğini Japon Mitsutoshi Tanaka'nın üstlendiği filmin yapımcılığını Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Japonya'da ise Ertuğrul Film Partners'in üstlendiği ifade edildi. Türkiye ve Japonya'nın ilk ortak sinema çalışması "Ertuğrul 1890"ın, iki ülke arasında 95 yıl arayla 1890'da Kushimoto'da ve 1985'te Tahran'da yaşanan, iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikayesini etkileyici bir dille anlattığına işaret edildi.

GÖNÜLLERİ FETHETTİ

Yazıda, Ertuğrul Fırkateyni'nin başından geçen kazanın ardından, her ne kadar çok elim bir olay olsa da, hem Japon hükümetinin hem de Japon halkının gösterdiği yakın alakanın Türklerin gönlünü fethettiği vurgulandı.

Kazanın meydana geldiği Wakayama Eyaleti Kushimoto ilçesine "Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı" inşa edildiği ve anıtta her yıl anma törenleri düzenlendiği aktarılan yazıda, ayrıca Kushimoto'nun kardeş şehri Mersin'de de Kushimoto'daki ile aynı formda "Refah Şehitleri Anıtı"nın inşa edildiği hatırlatıldı.

125 YILLIK DERİN DOSTLUK

Yazıda, Türk-Japon ortak yapımı filmin, iki ülke arasında 125 yıllık tarihi derinliklere dayanan dostluğun pekiştirilmesine ve genç nesillere aktarımına önemli bir katkı sağlayacak olması nedeniyle, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine tavsiye edilmesi ve imkanlar dahilinde izlenmesinin sağlanması istendi.