ANTALYA'da Özel Dershaneler Birliği'nin ortak açıklamasında, dershanelerin farklılıkları azalttığı, eksiklikleri giderdiği, ayrıca dar ve orta gelirli Anadolu insanının önemli üniversitelere yerleşebilmesine yardımcı olduğu, böylece eğitimde fırsat eşitliğinin Anadolu'ya yayılmasını sağladığı belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kapatmaya yönelik yasa tasarısı hazırlığı içerisinde olduğu tartışmalarına ilişkin olarak, Antalya'da Özel Dershaneler Birliği ortak bir açıklama yaptı. Antalya'da dershane sahibi ve yöneticilerinden oluşan birliğin ortak açıklamasını, birlik sözcüsü Ferhat Yıldız okudu.
DERSHANELER NEDEN DEĞİL SONUÇTUR
Dershanelerin üzerinde kuruldukları günden bu yana yoğun tartışmaların yaşandığı eğitim-öğretim kurumları olduğunu dile getiren Yıldız, bu tartışmaların temelinin dershanelerin işlevlerinin anlaşılmaması, sürekli Milli Eğitim denetiminde olduğunun bilinmemesi, okullara alternatifmiş gibi algılanması, mevzuat çerçevesinde belirli standartlara uygun açıldığının bilinmemesi gibi nedenler yattığını söyledi. Bu nedenlerin irdelenmesi ve dershanelerin net bir fotoğrafının ortaya konulmasının zaruri olduğunu belirten Yıldız, dershanelerin durumunun tespitinin gerektiğini söyledi.
ÖĞRENMEYE UYGUN ORTAMLAR
Dershanelerin Bakanlık gözetim ve denetiminde açıldığına işaret eden Yıldız, "Dershaneler, eğitim kademelerinin hiçbirinde olmadığı kadar uygun bir öğrenme ortamına sahiptir" dedi. Yıldız, dershanelerin fırsat eşitliği sağladığını, sınavlara hazırlanmada iyi bir öğretmenden alınacak dersin öğrenciyi ayrıcalıklı hale getirdiğini ifade etti.
FARKLILIKLARI AZALTIR
Dershanelerin farklılıkları azalttığını, eksiklikleri giderdiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti: "Dershanelere verilen ücretler yüksek değildir. Eğitime aile bütçesinden kaynak ayrılmaktadır. Dershaneler eğitim amaçlarına hizmet etmektedir. Dershaneler okullardan farklı işlevlere sahiptir. Öğrenme için bol tekrar gerekir. Dershanelerde farklı bir eğitim tarzı gelişmiştir. Dershanelerde öğrenci iyi tanınır ve kontrolsüz eğitim ortamları oluşturmazlar. Dershanelerde devam problemi yaşanmamaktadır ve motivasyon yüksektir. Dershaneler homojen sınıflar oluşturur, altyapısı yeterli olmayan dershaneler dayanamaz, kapanır. 4 bin dershanede yaklaşık 50 bin eğitim personeli ile 21 bin diğer personel görev yapmaktadır. Yaklaşık 100 bin civarında istihdam demektir ve vergi ödenir."
FIRSAT EŞİTLİĞİ
Bakanlığın mevzuatı ve müfredatına uygun eğitim verildiğini kaydeden Yıldız, "Bu eğitime katılım, fertlerin istekleri doğrultusunda olmaktadır. İsteyen dershaneye gitme veya gitmeme, istediği dershaneyi seçme imkanına sahiptir. Ancak dar ve orta gelirli Anadolu insanının köyünden, kasabasından çıkıp ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, İTÜ gibi üniversitelere yerleşebilmesinde dershaneler önemli bir işlevi yerine getirir ve böylece eğitimde fırsat eşitliğinin Anadolu'ya yayılmasını sağlarlar" açıklamasında bulundu.