ALES sonuçları için heyecanlı bekleyi sona erdi. ÖSYM'den gelen açıklamada ALES sonuçlarının açıklandığı duyuruldu. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.
SINAV SONUÇ BELGESİ BASILMAYACAK

ALES sonuçları için sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.
Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere "Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi" işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" basılmaktadır.
Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.
ALES PUANI NASIL KULLANILIR?

-Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) için ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile mezuniyet notunun %20'si dikkate alınarak yerleştirme puanı hesaplanır. Oranlanmış puanınız ile yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimi gördükten sonra yurtiçinde bir devlet kurumda görevlendirilirsiniz. (ALES Min. 70)
-Ülkemizdeki tüm Üniversitelerde Lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) görebilmek için ALES puanına ihtiyacınız vardır. Lisansüstü eğitim değerlendirmesinde ALES puanının oranı %50'den az olamaz. (Tezsiz Yüksek Lisans programları hariç)
-Üniversitelerde Öğretim Elemanı olabilmek için ALES puanına ihtiyacınız vardır. Siz de Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman, Uzman vb. olarak Ünivesitede görev yapmak için ALES'den en az 70 puan almak durumundasınız. ALES puanı Öğretim Elemanı başvurusunda ön değerlendirmede %60-%70 oranında değerlendirmeye alınır.
-Tübitak Yurt İçi Doktora ve Yüksek Lisans Burs Programına Katılmak isterseniz ALES puanınızın %50'si oranında değerlendirilmeye alınırsınız.
-Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına (Pedagojik Formasyon) öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacaktır. Öğretmenlik sertifika programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin bu sınava girmeleri zorunludur.