AFGANİSTAN'dan mülteci olarak gelerek Türkiye'nin çeşitli illerine gönderilen ailelerin bir kısmı da Sivas'ta yaşıyor, 59 Afgan öğrenci de kentteki ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim görüyor. Türkçe bilmedikleri için başta zorluk çeken Afgan öğrenciler bu sıkıntıyı kısa sürede aştı.
Afganistan'dan mülteci programı kapsamında Sivas'a gelen ailelerin çocukları çeşitli okullarında eğitim görüyor. İl genelinde ilk, orta ve lise düzeyinde toplam 59 Afgan öğrenci bulunuyor. Kümbet Mahallesi'nde 650 öğrencisi bulunan Mehmetçik İlkokulu'na kaydedilen 18 Afgan öğrenci, buradaki Türk öğrenciler ile birlikte aynı sınıflarda okuyor. Afgan öğrencilere eğitim vermenin kendilerini mutlu ettiğini belirten Okul Müdürü Kadir Keskin, "Bölgemizde yaşayan Afgan ailelerin çocukları eğitim öğretimlerini okulumuzda tamamlıyor. Eğitimlerinde herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Kısa sürede Türkçe öğreniyorlar. Bu öğrencilerimiz daha sonra yeni gelen ve Türkçe bilmeyen Afgan öğrenciler ile de bizim anlaşmamızı sağlıyor. Tek sıkıntıları çevreyi tanımıyorlar. Zor şartlarda ülkelerini terk ederek buraya geldikleri için bir takım ihtiyaçları oluyor" dedi.
İHTİYAÇLARI OKUL TARAFINDAN KARŞILANIYOR
Okula başlayan Afgan öğrencilerin maddi durumları iyi olmadığı için okul kıyafeti alamadıklarını belirten Müdür Keskin, "Daha önceden mezun olan öğrencilerimizden kalan temiz ve düzgün elbiseler var. Biz onları ailelerden istedik. Gelen bu okul formalarını onlara veriyoruz. Eksik kaldığımız yerde ise okulda görevli olan öğretmenler hayırseverlerden yardım alarak bu öğrencileri giydiriyor. Zaten okul ihtiyaçlarının hepsini biz karşılıyoruz. Sınıfa girdiğiniz zaman bu çocukları bizim çocuklardan ayırt edemezsiniz. Kısa sürede çok güzel Türkçe öğreniyorlar. Yaşları küçük olduğu için anlatılanları çabuk kavrıyorlar" dedi.
OKULDA TERCÜMANILIK YAPIYOR
2011 yılında Afganistan'dan babası Seyet, annesi Merziye ve 3 kardeşi ile birlikte Türkiye'ye gelen ve daha sonra Sivas'a yerleşen 10 yaşındaki Meryem Asadullah sempatikliğiyle dikkat çekiyor. Okulun 4/D sınıfında okuyan ve Türkçe'yi 4 ayda öğrenen küçük kız, yeni gelen Afgan öğrencilere okulda tercümanlık yapıyor. Türkçe'yi sevdiğini ve İstiklal Marşı'nı okumaktan keyif aldığını anlatan Meryem Asadullah , "Ailem ile birlikte Afganistan'dan Türkiye'ye geldik. Daha sonra Sivas'a yerleştik. Türkçe konuşmayı da okulda 4 ayda öğrendim. Afganistan'daki okullara göre burası çok iyi, orada kızlar ve erkekler ayrı sınıflarda okuyorlar" diye konuştu.
Sınıf öğretmeni Funda Bolat ise "Meryem sorumluluklarını bilen bir öğrencimiz. Dışarıdan birisi baktığı zaman Afgan olduğuna inanamaz. Türkçe'yi çok güzel konuşuyor. Afgan öğrenciler sınıfıma verilince zorlanacağımı düşünmüştüm. Ama çok gayretli oldukları için zorlanmadım" diye konuştu.