FETÖ/PDY mensuplarının 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından eğitim camiası içinde de gözaltılar başlatılacak.
Yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ’ye finansman desteği sağlayan İstanbul Fatih Üniversitesi, Konya Mevlânâ Üniversitesi, Kayseri Melikşah Üniversitesi, Samsun Canik Başarı Üniversitesi, Ankara’da İpek ve Turgut Özal Üniversiteleri ile İzmir Şifa Üniversitesi, Gaziantep Zirve Üniversitesi’nin yönetimlerine kayyum atandı. Bu üniversitelerin mütevelli heyet başkanı ve rektörlerinin değiştirilmesi için YÖK’e başvuru yapılacak. YÖK de paralel bağlantısı tespit edilen 8 üniversiteye daha kayyum atanması için harekete geçti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni süreçle birlikte yaklaşık bin özel okula da (anaokulu, ilkokul, orta ve lise) kayyum atanması için çalışmalarını hızlandırdı.
400 OKULA KAYYUM ATANDI
Türkiye’nin tüm illerinde Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) uzmanlarının ortak takipleri sonucunda, paralel yapıya finans sağlayan tüm şirketlerin hesaplarında inceleme yapıldı. İncelemelerde, paralel yapının en büyük finans ayağının eğitim kurumları aracılığı ile yapıldığı tespit edildi. Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) finansman desteği sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturmalar kapsamında bugüne kadar 7 vakıf üniversitesi ve 400’e yakın kreş, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi veren okula mahkemeler tarafından kayyum atandı.
BİN OKULUN FETÖ İLE FİNANSMAN BAĞI VAR
Cumhuriyet savcılarının FETÖ’ye yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında bu şirketlere teker teker kayyum atanıyor. Kayyum işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kreş, ilkokul, ortaokul, lise, yurt, pansiyon ve kursları da kapsıyor. MEB, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından okullara kayyum atanması çalışmalarını hızlandırdı. Bine yakın okulun FETÖ ile finansman bağlantısının tespit edildiği belirtiliyor.