EKONOMİK krizin etkilerinin giderek kötüleştiği ve işsizlik oranının yüzde 27’lere kadar tırmandığı Yunanistan’da halk, çareyi, AIDS’te buldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan şok rapora göre, ülkede son dönemde tespit edilen HIV vakalarının yaklaşık yarısında hastaların ölümcül virüsü kendi kendilerine bilerek bulaştırdıkları ortaya çıktı.  Hastaların, HIV hastalarına devlet tarafından verilen aylık 950 dolarlık sağlık yardımından faydalanmak için bu yola başvurduğu belirtiliyor.
İntihar ve eroinde patlama
DSÖ’nün Avrupa’daki sağlık koşullarını konu edinen raporunda ayrıca, Yunanistan vatandaşlarının ülkedeki sağlık hizmetlerine ulaşımının giderek kötüye gittiği, ülkedeki intihar oranlarında büyük artışlar yaşandığı ve eroin kullanımının da iki kat artış gösterdiğinin altı çiziliyor. Yetkililer, Yunanistan’la beraber Avrupa’da kemer sıkma politikalarına başvuran İspanya, İrlanda ve İtalya gibi ülkelerde de benzer sonuçlarla karşılaşılabileceğinden endişe duyulduğunu belirtiyor.
Doktorlar grev yapmıştı
Öte yandan mali krizle mücadele için alınan önlemler çerçevesinde işten çıkarmalara itiraz eden devlet hastanelerinde görevli doktorlar ve idari memurlar da geçtiğimiz günlerde 24 saatlik grev yapmıştı. Doktorlar, grev kararı dolayısıyla Sağlık Bakanlığı önünde gösteri düzenleyerek, “Sağlık herkesin hakkıdır”,  “Herkes için bedava sağlık hizmetleri”,  “İşten çıkarmalara hayır” şeklinde sloganlar atmıştı.
3 kişiden 1’i ilaç alamıyor
DAHA önce Dünya Sağlık Okulu’nca yapılan bir diğer araştırmaya göre, Yunanistan’da her üç vatandaştan birinin ilaç alacak parası olmadığı için gördüğü tedavi şeklinde değişiklik yapmak zorunda kaldığı, kronik hastaların yüzde 60’nın sağlık merkezlerine ulaşımda ekonomik zorluklarla karşılaştığının belirlendiği açıklanmıştı. Uzmanlar, sağlık alanındaki eksikliklerin ortalama yaşam süresine olan ciddi olumsuz etkinin gün geçtikçe daha belirgin hale geldiğini ifade ederek, önceki yıllarda 81 yıla ulaşan ortalama yaşam süresinin 78 yıla indiğini belirtiyor.