Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı ve Yunanistan Milli Bankası (NBG) Başkanı Luka Kaçeli, Yunan bankalarında Pazartesi gününe yetecek kadar para kaldığını belirterek, Salı'dan itibaren bankalara sermaye aktarımı kontrolü (capital controls) getirileceğini bildirdi. Kaçeli, katıldığı bir televizyon programında, ATM'lerden para çekimine getirilen 60 avroluk sınırlamanın Pazartesi gününe kadar devam edeceğini, Salı'dan sonra ise Avrupa merkez bankası'nın (ECB) kararına yeni limit belirleneceğini belirtti.

BAŞKASI BELİRLEYECEK

Yunanistan'ın nakit ihtiyacının Salı'ya kadar çözümlenmemesi durumunda, Yunan bankalarının sorun yaşayacağını ifade eden Kaçeli, "Pazartesi günü Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu yeniden toplanacak ve Yunanistan'a olan likidite miktarını belirleyecek. Alınacak karara göre, bankalardan çekilen para miktarı belirlenecek" dedi.

4 AYLIK İLAÇ 6 AYLIK BENZİN

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Yunanistan'daki nakit sıkıntısına rağmen ülkenin daha 6 aylık yakıtı ve dört aylık ilaç stoku bulunduğunu kaydetti. İngiliz Daily Telegraph gazetesindeki demecinde ülkenin ekonomik durumuna değinen Varufakis, Yunanistan'ın, "Uzun bir kuşatmaya dayanabilmek için yetirince stok yaptığını" ifade ederek, hükümetin, halk oylamasından 'hayır' çıkması halinde kreditörlerin yeniden müzakere masasına döneceklerine inandığını vurguladı. Varufakis, Yunan bankalarındaki paraların ise tükenmek üzere olduğunu belirterek, "Bankalar hafta sonuna, belki de Pazartesi gününe kadar dayanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

LE PEN'DEN DESTEK

Öte yandan Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'den kreditörlerin dayattığı reform paketini referanduma götüren Yunan Başbakanı Çipras'a destek verdi. Le Figaro gazetesine konuşan Le Pen, aynı görüşleri paylaşmasa bile Çipras'ın söylem ve davranışlarını övdü. Le Pen, Yunan liderin halkının görüşlerini almak için referanduma gitmesini takdir ettiğini ifade etti. Çipras hükümetine referandum kararı yüzünden destek verdiğini söyleyen Le Pen, Yunan seçmenin yarınki referandumda "hayır oyu" vereceğine inandığını bildirdi. Kendisi de Fransa'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasını savunan Le Pen, "AB artık sadece şantaj veya tehditte bulunuyor" ifadesini kullandı.