Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00'da bitti. Sandıklar kapandı. Kesin sonuçların TSİ ile 21.00 sularında belli olması bekleniyor.


İLK SONUÇLAR
Kapanan sandıkların henüz yüzde 10'u sayıldı. İlk sonuçlara göre "Hayır" diyenler 59.8, "Evet" diyenlerin oranıysa yüzde 40,1.

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine  yakın sandıkta oy kullanıldı.  Kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini  ise ilk kez oy kullanma hakkına sahip oldu. Yunanistan'daki gazetecilerin izlenimlerine göre 'Hayır' cephesi çok az farkla önde. Ancak sağlık bir anket sonucu yok. 

Yunan televizyonlarının sandık çıkış anketlerine göre 'Hayır' oyları yüzde 51-52, 'Evet' oyları yüzde 48-49 oranında. 

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Avro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para  Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması,  ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin  hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır"  kararını oyladı. Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının  sandığa gitmesi gerekiyor. 

EVET ÇIKARSA İSTİFA EDECEK

Yunanistan Başbakanı Çipras, sandıktan evet çıkarsa istifa edeceğini duyurmuştu. Ülkede başta Çipras olmak üzere ‘Hayır’ taraftarları ‘Yunan halkının onuru için AB’ye karşı direnmenin’ tek yol olduğunu savunurken, ‘Evet’ diyenler Avrupa Birliği üyeliği dışında kalan bir Yunanistan’ın krizden kafayı kaldıramayacağı görüşünü ifade ediyor.

YUNANİSTAN'IN KİME NE KADAR BORCU VAR?

Haftalardır bütün dünyanın izlediği Yunan ekonomik krizinde sırada Pazar günü gerçekleşecek referandum var. Peki Yunanistan'ın kime ne kadar borcu var? Yunan Kamu Yönetimi Ajansı'nın açıkladığı detaylı borç listesi...

Yabancı bankalar

2.4 milyar Euro

National Bank of Greece

4.3 milyar Euro

Diğer borçlar

10.5 milyar Euro

Yunan bankaları

11 milyar Euro

Avrupa Merkez Bankası

20 milyar Euro

İspanya

25 milyar Euro

IMF

31 milyar Euro

Diğer Euro Bölgesi üyeleri

34 milyar Euro

İtalya

37 milyar Euro

Fransa

42 milyar Euro

Diğer tahviller

48.8 milyar Euro

Almanya

56 milyar Euro