Gözlem evlerinin bir işi de, uzaydan gelen radyo patlamalarını takip etmektir. Tespit edilen bu radyo patlamaları, kimi zaman astronomik anomalilerle, kimi zaman da dünya dışı varlıklarla bağdaştırılıyor. Ancak Avustralya’dan gelen son haberler, uzaylılara dair umutları bir nebze baltaladı.

 

Avustralya’da konumlanan Parkes Rasathanesi, bir süredir peryton olarak bilinen radyo sinyallerini gözlemliyor. Uzayın derinliklerinden geldiği düşünülen bu kısa ama yoğun sinyaller, pek çoğumuzun umduğu gibi bir uzay gemisinden gelmiyor maalesef. Rasathane çalışanlarının kafalarını bir süredir meşgul eden bu gizem, meğerse bir mutfak uzaktaymış.

 

Rasathanede çalışan gökbilimci Emily Petroff’un, sinyal kaynağını tespit etme amaçlı Parkes teleskobuna kurduğu gerçek zamanlı radyo monitörünü gözlemleyen görevliler, peryton sinyallerinin mutfakta bulunan mikrodalga fırından geldiğinden şüphelendi. Petroff, peryton sinyallerinin basitçe mikrodalga fırının kapağını, zamanlayıcı bitmeden açarak oluşturabildiğini keşfetti.

 

Parkes Rasathanesi çalışanlarını uzun süre meşgul eden bu yanlışlığın sebebinin yemeğini yiyebilmek mikrodalga zamanlayıcısını bekleyemeyen sabırsız görevliler olması son derece trajikomik olsa da, uzmanların olası uzaylı sinyallerini, mikrodalga fırın sinyallerinden ayırt edebilmesi de geleceğe dair umutlarımızı tazeliyor.