Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yerleşen Asuriler, 21 yıldır hasretini çektikleri topraklarına geri dönerek, virane olan köylerini onarmaya başladı. Köyü yeniden inşa edip yaşamak isteyen Asuriler, geri dönecek olan aile sayısının zamanla artacağına inanıyor. Köye dönüş için yetkili kurumlardan yeteri kadar destek görmediklerini ifade eden Asuriler, köyde kendi imkanları ile çalışmaya başladı. Köyde bulunan yıkık ve harabe durumdaki sağlık ocağını onararak buraya yerleşen Asuriler, gelen misafirlerini de burada ağırlıyor. Eski sağlık ocağında gündüzleri dinlenmek için kalan Asuriler, akşamları ise sağlık ocağının damında serdikleri yer yataklarında uyuyor. Silopi İlçesi’nden traktörlerle köye taşıdıkları inşaat malzemeleri ve inşaat ustalarıyla birlikte 4 evin yapımına başlayan Asuriler, harabe halindeki evleri de onarmayı planlıyor.

DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORLAR

21 yıl önce terketmek zorunda kaldıkları Kösreli Köyü’ne tekrar geri dönen Almanya’dan 2, Belçika’dan 2 olmak üzere toplam 4 Asuri’den biri olan İhsan Sakman, devletin ilgisizliğinden yakınarak şöyle dedi:

"Belçika’dan köyümüze dönmek için geldim. Evimizi yapmak için geldik. 4 ev yapıyoruz. Ancak bizim sıkıntılarımız var. Köyümüzün yolu, suyu ve elektriği yoktur. Devlet bize destekleme vermedi. Geldiğimiz zaman bize her şeyi vereceklerini söylemişlerdi. Bu evleri yapıyoruz ancak suyumuz yok. Elektrik olmadığı için düzgün çalışamıyoruz. Devletimizden rica ediyoruz. Bize yardımcı olmasını istiyoruz. Geceleri evin damında yatıyoruz. Bazı zamanlar Avrupa’dan kızlarımız ve çocuklarımız geliyor. Onlar da burada yatıyor. Bakıyorlar su yok, hiç bir şey yok, birkaç gün kalıp tekrar geri gidiyorlar. Buradaki eksikler tamamlanırsa gençlerimiz geri gelecektir."

TAPULU ARAZİLER BAŞKALARININ ADINA KAYDEDİLMİŞ

Asuriler’den Mehmet Onuk da, köydeki tapulu arazilerinin, bu süre içinde başkalarının adına kayıt edildiğini belirterek şöyle dedi:

"Bu başlı başına bir sorundur. Yine köyün suyunun, 10 yıl önce Silopi Belediyesi tarafından başka bir yere resmi olarak satılması, ayrı bir sorundur. Çünkü biz halen bu suyu almakla uğraşıyoruz, cebelleşiyoruz ve bir türlü bunu da alamadık. Bunun gibi başka sorunlar da var. Burada güvenliğin olmaması, askerin olmayışı, onların güvenliğini sağlayacak birimin olmaması, bu tür sorunların da giderilmesini istiyoruz."