Rus medyasını izleyenler, Kremlin'in güdümündeki medya kanalıyla saldırgan dış politikasına uygun haberler yayınladığını bilirler. DW'nin haberine göre; bu propagandaya ‘hibrit (karma) savaş yöntemi' de diyebilirsiniz. Kasıtlı yanlış haber yayınlama ve manipülasyon metotları Rus medyasında öncelikle Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yerini sağlamlaştırmak için kullanılır.

UKRAYNALILARA AĞIR SUÇLAMA

Ukrayna krizinde Rus propagandası çarpıtma, gerçekleri örtme ve yalan haber yayınlama yöntemiyle yeni bir nitelik kazanarak Ukraynalıları faşistlikle suçlamaya başladı. 
Ingo Mannteufel Ingo Mannteufel Son zamanlarda yalan haberciliğin odağına Almanya'nın yerleştiğini görüyoruz. Bunun nedeni Başbakan Angela Merkel'in Avrupa ülkelerini Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımların sürdürülmesine ikna etmesi rol oynuyor olabilir. Kremlin'in hesabı şu olabilir: Merkel mülteci krizi yüzünden düşer ve Avrupa zayıflarsa, Rusya karşısındaki yaptırım cephesi dağılabilir.

Kamuoyunda algı oluşturma ve psikolojik savaş on yıllardır başvurulan bir taktiktir. Gerçeğin yanlış algılanmasını sağlamak ve kasıtlı yayınları izleyenleri tepkiye zorlamak Rus kurmaylarıyla gizli servislerinin uzmanlık konusudur. Propagandanın el kitaplarında bu yönteme 'dönüşlü kontrol' adı verilir.

KREMLİN'NİN TEKNİKLERİ

Kremlin'in kontrolündeki enformasyon coğrafyasında son derece etkili olan metot ve teknikler geliştirilmiştir. Gerçeğin çarpıtılarak yanlış algılanmasını sağlayan propaganda yöntemleri Rus toplumunun geniş kesimlerinde korku ve tehdit atmosferi oluşturmuştur. Medyadaki düşman Batı imajına sadece Putin'in direnebileceği algısı oluşturulur..

Modern emperyalizmin kuşatılmışlık hissi oluşturmadaki başarısı Putin'in halk nezdinde daha fazla destek bulmasına yardımcı oluyor. Putin'in anketlerdeki puanı, Rusya devlet başkanının ve politikasının gerçek beğenilme oranından çok propagandanın başarısını belgelemektedir.
 

RUS PROPAGANDASININ AMACI

Rus propagandasının ülke dışındaki amacı korkuyu körükleyip toplumları istikrarsızlığa sürüklemektir. Kamuoyunun etki altına alınmasında alıcıyı korku oluşturan ve aynı zamanda birbiriyle çelişen haber bombardımanına tutmak önemli rol oynar. Haber kirliliği kamuoyunun doğruyu yanlıştan ayırt etmesini önlemek için oluşturulur..

Kremlin Rusya dışına yayın yapan televizyonlarının yanı sıra interneti de ustalıkla kullanıyor. Adı duyulmamış bir internet sitesinin uydurduğu haber diğerleri tarafından kopya edilip çoğaltılıyor ve büyük ve tanınmış bir Rus yayın organı haberi hazırlayan siteyi kaynak gösterip inandırıcılık kazandırıyor. Gerçekler ve sınanabilir olgular alıcı açısından önemini kaybediyor.

SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ

Sosyal medya propaganda için biçilmiş kaftandır. Kremlin sempatizanı okuyucu forumlarında görüş beyan edenlerin aslı yoktur. Maksat, Moskova'nın politikalarına büyük destek geldiği izlenimini oluşturmaktır. ‘Robot' okuyucu oluşturmak için faaliyete geçirilen internet kuruluşlarının Kremlin ile doğrudan bağlantılı olduğu bağımsız Rus medyası tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Avrupa'yı hedef alan yıkıcı Rus propagandası abartılmamalı ama hafife de alınmamalıdır. Irzına geçildiği öne sürülen Berlinli Rus kızının uydurma öyküsü güdümlü Rus medyası için hezimet oldu. Gerçek çok kısa zamanda ortaya çıkmıştı.

KASITLI YANLIŞ HABER YAYINLAMA

Euro ve mülteci krizleriyle ilgili propaganda yayınları ise kasıtlı yanlış haber yayma endüstrisine yankı toplatabiliyor. Kremlin'in güdümündeki propaganda araçlarının Avrupa'da kutuplaşma oluşturulmak istediğini ve sürekli yalan haberlerle kıtayı bölmeye çalıştığını bilmeyen kalmadı.

Yalan haberlerle etkili mücadele açısından açık toplumlardaki hür medyanın haber ve kaynağının doğruluk derecesini sınama yeteneğinin arttırılması gerekir. Medya mensuplarına, dijital çağımızda da gerçeği olgular temelinde ve çarpıtmadan yansıtma sorumluluğu düşüyor.

Kaynak : Deutsche Welle Türkçe