IŞİD'le savaşıyorum diyerek girdiği Suriye'de sivil halkı ve meşru muhalefeti hedef alan Rusya, Türkiye ile yaşadığı uçak krizinin ardından PKK'nın Suriye kolu YPG'yi sahaya sürdü. Rusya-İran ortaklığı bir yandan Türkmen bölgelerine yoğun saldırılar yaparken iki gündür YPG birlikleri üzerinden Türkiye için çok hassas olan Cerablus ve Azez'e saldırılar başlattı. Kuzey Suriye kuşağı olarak bilinen ve Akdeniz'e kadar uzanan bölgede Türkiye bir güvenlik alanı oluşturmuş ve Kuzey Suriye Kuşağı'na burada müdahale etmişti.

AMAÇ IŞİD'İ SÜPÜRMEK

Rus savaş uçağının düşürülmesinden hemen sonra bölge yeniden hareketlendi ve söz konusu bölgenin iki ucunda yer alan Cerablus ve Azez'e yönelik saldırılar başladı. Bölgeye Rusya havadan PKK/YPG ise karadan saldırıyor. Rusya'nın hava desteğiyle YPG'nin karadan yürüttüğü saldırılarda hedefse, Türkiye ve uluslararası koalisyonun meşru gördüğü Suriye muhalefeti. Uzmanlar Suriye'deki askeri girişimlerinde hiçbir zaman IŞİD'i hedeflemeyen Rusya'nın, bu operasyonlarla IŞİD'i Türkiye'ye süpürmeyi amaçladığını da belirtiyor.

VİYANA ÖNCESİ TEMİZLİK TELAŞI

Viyana mutabakatının hayata geçip, ateşkesin ilan edilmesine sayılı günler kala Suriye'de Rusya ve İran'ın oyun kuruculuğu altında operasyonlar yürütülüyor. Bayırbucak bölgesini, savaş uçaklarından ve denizden atılan füzelerle ağır bombardıman altına alan Rusya'nın bu hamlesi, asıl hedefin IŞİD olmadığını gözler önüne sermişti.

FIRAT SUYU BATIYA GEÇİRMEDİ

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fırat'ın doğusundaki YPG unsurları, Kobani'ye bağlı Babilan Köyü'nden botlarla Batı'ya, Cerablus'a geçmeye çalıştı. Türkiye'nin kırmızı çizgilerini ihlal edecek bu hamleye Fırat Suyu izin vermedi. Fırat Suyu önceki gece az olduğu için YPG'liler nehri geçemedi. Bunun üzerine Rusya bölgeyi havadan bombalamaya başladı. Fırat'ın doğusuyla batısını birbirine bağlayan köprü yıkıldı.

EŞ ZAMANLI SALDIRI

Kobani'deki YPG unsurlarını Fırat'ın batısına geçirme çabalarına eş zamanlı olarak Kuzey Halep'teki YPG kantonu ve Afrin'deki YPG güçleri de harekete geçti. YPG, Dar et izze, Malikiye ve Meryemeyn kasabalarındaki ÖSO unsurlarını hedef aldı. YPG'nin muhaliflere saldırılarında Rus jetleri de hava desteği sağladı. Yoğun çatışmalarda YPG ve eski ÖSO komutanlarından Cemal Maruf'un yönetimindeki tugay ile YPG yanlısı Demokratik Suriye güçleri Malikiye kasabasını aldı, ancak uzun süren çatışmanın ardından geri çekilmek zorunda kaldı. Bölgede Rusya hava desteğiyle YPG, Cemal Maruf ve Demokratik Suriye Bileşenleri'nin saldırıları karşısında Ahraru Sam, Nusra Cephesi, Cephe Sam'iye ve Sultan Murat Tugaylarının mücadele verdiği bildirildi.

PYD YÖNETİCİLERİYLE KARAR ALINDI

YPG, Rusya hava destekli eş zamanlı saldırılarıyla Cerablus-Azez koridorunu kapatmaya çalışırken, bu bölge Türkiye'nin kırmızı çizgi olarak gördüğü ve güvenli bölge projesini de içine almasıyla öne çıkıyor. Saldırıların Türkiye ve uluslararası koalisyonun Suriye'de meşru gördüğü muhalifleri hedef alması dikkat çekerken, birçok amacı bulunuyor. Bu amaçlar, “Muhalefetin Türkiye ile kara bağlantısını keserek ve yardım malzemelerini yok ederek Suriye'de meşru muhalefeti yalnızlaştırmak ve ortadan kaldırmak, Cerablus-Azez hattındaki IŞİD'i Türkiye'ye süpürmek, Türkiye sınırlarının ileri mevzilerinde PYD, Hatay güneyinde Esed rejimi hakimiyetini sağlayarak sıcak denizlere inmek” olarak değerlendiriliyor. Suriye'de bu planların Moskova'da PYD yöneticileri ile yapılan görüşmelerde kurulduğu belirtiliyor.

ABD'NİN TAVRI MERAK EDİLİYOR

Rusya'nın bölgedeki agresif operasyonları, uluslararası koalisyonun bölgede IŞİD'e karşı yapmayı planladığı operasyonları askıya alırken, Batı'nın tavrı ise merak konusu oldu. Rusya'nın operasyonları PYD ile birlikte yürütülmesine ABD'nin karşı çıkmayacağından hareketle kartların buna göre karıldığı ifade ediliyor. Bölgedeki tüm bu hamleler ise, Viyana mutabakatı hayata geçerse, ateşkes için tarafların masaya oturmasının planlandığı 1 Ocak öncesi hızlandırılmış durumda. Bir ateşkes halinde “bulunduğun yer senindir” kuralı gereği stratejik tüm noktalarda Rusya, Esed ve PYD operasyonlarının sürmesi bekleniyor. Bu doğrultuda yürütülen tüm operasyonların başarıya ulaşmasının tek yolunun da Türkiye'yi Suriye'de devre dışı bırakmak, “Muhalifleri Türkiye Sınırından Koparmak” olduğu değerlendiriliyor.