AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Atina’dan potansiyel yasa  dışı göçmenlere seslenerek "Avrupa’ya gelmeyin. İnsan kaçakçılarına inanmayın.  Hayatlarınızı ve paranızı riske atmayın. Buna değmez" dedi. 
Tusk, sığınmacı kriziyle ilgili düzenlediği ziyaretlerin Atina  durağında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmenin ardından  düzenlenen basın toplantısında Yunanistan'ın sığınmacı krizinden en çok etkilenen  ülke olduğunu belirterek, Yunanistan'ı Schengen dışında bırakmanın hiçbir şekilde  krizi çözmeyeceğini yineledi.
Tusk, Avrupa içerisindeki ayrılıklardan kaçınılması gerektiğine  değinerek, "Her ne kadar uluslararası şartlarda anlaşılabilir olsa da önceliği  koordinasyon olmayan tek taraflı kararlar Avrupa'nın dayanışma ruhuna zarar  veriyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile düzenlenen Ortak Eylem Planı’nın şu anda öncelikleri  olduğunu dile getiren Tusk, "Bu planın başarılı olması elimizden geleni  yapmalıyız. Şu anda şahit olduğumuz bu yüksek rakamların hızla azalması  gerekiyor. Türkiye'den Yunanistan'a geçen yasa dışı göçmenlerin Türkiye'ye geri  dönüşlerini artırmamız gerekiyor. Dün 300’den fazla göçmenin geri kabul edilişi  iyi bir işaret” şeklinde konuştu.
Tusk, yasa dışı göçmenler için Yunanistan’ın artık bir geçiş ülkesi  olamayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:
"İki hafta önce anlaştığımız üzere, gümrüklerden akın akın geçiş  diyebileceğimiz süreci sona erdirmeliyiz. Bu yüzden, Atina’dan potansiyel bütün  yasa dışı göçmenlere seslenmek istiyorum, Avrupa’ya gelmeyin. İnsan kaçakçılarına  inanmayın. Hayatlarınızı ve paranızı riske atmayın. Buna değmez. Yunanistan veya  herhangi bir Avrupa ülkesi bundan sonra geçiş ülkesi olmayacak. Schengen  kuralları tekrar yürürlükte olacak."
Balkan rotasındaki durumun dramatik bir hale geldiğine ve sığınmacı  sorunuyla karşılaşan Avrupa ülkelerine ve Suriye’ye komşu ülkelere desteğin  artması gerektiğine dikkati çeken Tusk, Avrupa Birliği üyesi ülkeler için  verilecek 700 milyon avroluk acil durum yardım kararını memnuniyetle  karşıladığını dile getirdi.
Başbakan Çipras da "Yunanistan ülkede bulunan herkese kültürünün bir  gereği olarak elinden gelen tüm yardımı yapacak" dedi. Çipras, Avrupa Konseyi'nin  kararlarının aksine gerçekleştirilen tek taraflı eylemlerin ise Avrupa'nın  zayıflığını gösterdiğini anlattı.
Türkiye'yle işbirliğinin önemine dikkati çeken Çipras, yeniden  yerleştirme süreçlerinin bir an önce hızlandırılması gerektiğini ifade etti.