Esed güçlerinin Türkmen Dağı’nda başlattığı kara harekatı, katliama dönüştü. İran ve Hizbullah milislerinin desteğiyle karadan ilerleyen rejim güçlerine, Rusya da havadan ve denizden destek veriyor.

Suriye'de Esed rejimi, 4 gün önce Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinde başlattığı kara harekatını genişletti. Rejim güçleri, Hizbullah milisleri ve İranlı güçlerin desteğiyle sabah erken saatlerde muhaliflerin kontrolündeki Türkmen Dağı mevkisindeki Fırınlık, Acısı ve Avanlı bölgelerine aynı anda saldırı başlattı. Saldırılara Ruslar da havadan ve denizden destek verdi. Varil bombası taşıyan helikopter ve uçakların katıldığı saldırılarda Türkmen muhaliflerin mevzilerinin yanı sıra köyler de hedef alındı. Bölgede on binlerce Türkmen yaşıyor.

3 KOLDAN VURUYORLAR

Bölgeye düşen bombalar, Türkiye tarafından görülürken, sınır bölgesine yakın noktaları bombalayan bazı savaş uçakları objektiflere yansıdı. Ölü ve yaralıların bulunduğu belirtilen bölgeden gelen patlama sesleri, Yayladağı ilçe merkezi ile sınırdaki mahallelerden de duyuluyor.

Saldırılarla ilgili konuşan Suriye Türkmen Kitlesi üyesi Tahsin Hoşkar, hem mevziler hem de Türkmen köylerinin, kara, hava ve denizden yoğun olarak bombalandığını bildirdi.Hoşkar yaptığı açıklamada, Rusya'nın da destek vermesiyle bölgelerine yönelik saldırıların arttığını aktardı.

5 BİN KİŞİ GÜVENLİ BÖLGEYE

Şu an bölgede çatışma yaşandığını vurgulayan Hoşkar, “Hem mevziler hem de Türkmen köyleri, kara, hava ve denizden yoğun şekilde bombalanıyor. Çatışmalar şu saatlere kadar hiç durmadı" dedi. Köylerin boşaltıldığını, yaklaşık 5 bin kişinin Suriye tarafındaki güvenli gördükleri bölgeye gittiğini belirten Hoşkar, “Türkmen Dağı'nda durum çok çok kritik ve orası risk altında. Ölü ve yaraların olduğu saldırıları kaygıyla izliyoruz" diye konuştu. Rejim birlikleri, 3 gün önce bölgenin güneyindeki Gimam köyüne kara harekatı başlatmıştı.

NUSRA CEPHESİ DESTEK VERİYOR

Nusra Cephesi, Türkmendağı'nda katliama girişen Esed'e karşı Türkmenlere destek birlikleri gönderdi. Türkmendağı'nda Esed askerleriyle savaşan Nusra Cephesi, meydana gelen çatışmaların görüntülerini de yayınladı. İşte film sahnelerini aratmayan o çatışmanın görüntüleri.

KIZILAY 2 TIR GÖNDERDİ

Türk Kızılayı, Suriye Türkleri Derneği ile hayırseverler tarafından bağışlanan gıda, battaniye, kıyafet ve kırtasiye malzemeleri, Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine gönderildi. Çeşitli illerden gelen ve Yayladağı ilçesinde toplanan yardımlar tırlara yüklenerek Suriye sınırında insani yardımların geçişi için açılan Arfalı noktasına götürüldü. Yardımlar burada Suriyeli çocukların da yardımıyla sınırın diğer tarafında bekleyen kamyonetlere aktarıldıktan sonra Türkmen köylerindeki halka dağıtıldı. Türk Kızılayının gönderdiği 5 bin ekmeğin de malzemeler arasında bulunduğunu bildirildi.

BAYIRBUCAK BÖLGESİ DÜŞERSE, 15 BİN KİŞİ TÜRKİYE'YE SIĞINACAK

Suriye Türkmen Doktorlar Birliği Başkanı Muhtar Fatih Muhammed, Suriye'de Esed rejiminin Rusya'nın da desteğiyle sürdürdüğü kara harekatı sonucu Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinin düşmek üzere olduğunu öne sürerek, "Bölge düşerse, ilk etapta başta sınıra yakın yerlerde yaşayan 10-15 bin Türkmen, Türkiye'ye sığınmak zorunda kalacak" dedi.

Bölgedekilerle sürekli temas halinde olduğunu anlatan Muhammed, şunları söyledi:

"Tüm bölgeyi ele geçirip, Türkmenleri püskürtmek istiyorlar. Rus uçaklarının bombaladığı yerlerde çok sayıda yaralımız var. Bayırbucak bölgesi düşmek üzere. Bölge düşerse, ilk etapta sınıra yakın yerlerde yaşayan 10-15 bin Türkmen, Türkiye'ye sığınmak zorunda kalacak."

Muhammed, Kobani'nin (Ayn el Arap), dünya gündemine gelmesine rağmen Türkmenlerin Türkiye'de bile 2-3 televizyon kanalı dışında konuşulmadığına dikkati çekerek, "Biz Türkmenler, bir Kobani olamadık. Kobani halkına kötü gözle bakmıyoruz ama Kobani'dekiler insan da Bayırbucaklılar değil mi  Türk halkına çağrıda bulunuyorum. Türkmenler olarak çok kötü durumdayız, bize destek olun" diye konuştu.