Rusya’da devlete ait TV kanalları ''Rossiya 24'' ile Rossiya, Kırgızistan'ın terör örgütü DAEŞ’in insan gücü kaynağı haline geldiği iddiası, Kırgızistan'da tepkiye neden oldu.
TV kanalları, ana haber ve ara bültende yayınlanan haberde, Kırgızistan'ın güneyinin, ülkenin en sorunlu bölgelerinden biri olduğu ve Suriye rejimine karşı savaşmak için giden Kırgızistan vatandaşlarının resmi rakamlardan daha fazla olduğu öne sürüldü.
Haberde ''Kırgızistan'ın Rusya'ya DAEŞ militanlarını ihraç edebilecek en önemli kanallardan birine dönüşebileceği uyarısında bulunarak, Suriye'den Kırgızistan'a döneceklerin işsizlik yüzünden Rusya'ya işçi sıfatıyla gelebileceği'' iddia edildi.
Görüntülerde, DAEŞ'e katılan ve yaralandıktan iki hafta sonra ülkesine dönerek cezasını ceza infaz kurumları dışında çeken bir gencin ifadelerine yer verilirken, eski militan bu gencin, Türk doktoru tarafından ameliyat edildiği de ileri sürüldü.
Yaklaşık dört dakikalık görüntülü haberde, gözaltındaki DAEŞ eski militanı, Suriye’ye giden gencin anne ve babası, din adamı ve milli istihbaratın basın sözcüsünün açıklamalarına yer verildi.
Rus haber kanalların kullandığı ifadeler, Kırgızistan'da sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Sosyal paylaşım sitelerini kullananlar, ''Kırgızistan’ın son dönemde Rusya’nın enformasyon savaşına maruz kalmaya başladığını'', DAEŞ militanları arasında Rusya kökenli vatandaşların sayısının Kırgızistanlılardan daha fazla olduğunu ileri sürdü.
''Psikoloji Sağlığı ve Toplum'' adlı sivil toplum örgütü uzmanı Burul Makenbayeva, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu haberi yapan Rus kanalların gazetecilerin etik kurallarını ihlal ettiklerini vurguladı.
Kırgızistan’da basın şikayetleriyle ilgilenen kurumların Rus kanallarına şikayetlerini iletmeleri gerektiğini ifade eden Makenbayeva, haber düzeltilmediği sürece, Rusya’da bulunan Kırgızistan vatandaşlarına yönelik şiddetin artabileceği uyarısında bulundu.
Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, Suriye'de 500 civarında Kırgızistan vatandaşının bulunduğunu açıklamıştı.
DAEŞ'in yasak olduğu Kırgızistan'a Suriye'den dönen veya gitme teşebbüsünde bulunanlara ağır hapis cezası öngörülüyor.