2011’den bu yana 128 ülkeden 38 bin 269 kişiye “terör nitelikli şahıs” şüphesiyle Türkiye’ye giriş yasağı konuldu, 3 bin 290 kişi de yabancı terörist savaşçı oldukları gerekçesiyle sınır dışı edildi.

Avrupa Birliği ve Belçika’nın başkentiBrüksel’de 31 can alan bombacı kardeşlerden İbrahim el-Bakraoui’nin 2015 yılının haziran ayında DAEŞ’e katılmak için Gaziantep’e geldiği belirlendi. Bakraoui 11 Temmuz’da gözaltına aldı. Emniyet Müdürlüğü’nde 2 gün gözaltında tutulan El-Bakraoui, işlemlerin ardından sınırdışı edildi.

Sınır dışı işlemi Bakraoui’nin talebiyle Hollanda’ya yapıldı. Bakraoui sınır dışı edilirken hem Hollanda hem de Belçika’ya notayla bilgi verildi. Belçika’da hırsızlıktan aranan zanlı tutuklandı ve bir süre sonra terör bağlantısı tespit edilemediği gerekçesiyle serbest bırakıldı.

ERDOĞAN DÜNYAYLA PAYLAŞTI

İbrahim el-Bakraoui’nin, ağustos ayında da Türkiye’ye geldiği ve bir kez daha sınır dışı edildiği öne sürüldü. Bombacının iadesiyle ilgili bilgiyi Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyayla paylaştı ve Türkiye’nin terör örgütlerine katılan yabancı teröristler konusundaki hassasiyetine dikkat çekti. Bu konuda hassas davranan Türkiye, Avrupalı DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’taki radikal terör gruplarına katılımının engellenmesi için önlemler aldı.

3 BİN 290 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde “Risk Analiz Merkezleri” oluşturuldu. 2011’den bu yana 128 ülkeden 38 bin 269 kişiye “terör nitelikli şahıs” şüphesiyle Türkiye’ye giriş yasağı konuldu. 95 ülkeden 3 bin 290 kişi de yabancı terörist savaşçı oldukları gerekçesiyle sınır dışı edildi.

PARİS’İ UYARMIŞTI

Paris saldırılarını düzenleyen teröristlerden İbrahim Abdeslam da Türkiye tarafından Fransa’ya iade edilen isimlerdendi. Fransa’ya iade edilen Abdeslam, terörle bağlantısı olmadığı gerekçesiyle sorguladıktan sonra serbest bıraktı. Türkiye, yine Paris saldırısını yapan Ömer İsmail Mustafa (Omar İsmail Mostefai) ile ilgili de Fransa’yı uyardı. Şüphelinin Türkiye’ye giriş yapıp sonra da Fransa’ya döndüğünü tespit eden istihbarat birimleri, bu bilgiyi Fransa makamlarıyla paylaşıp bilgi istedi ancak Fransa’dan dönüş olmadı.

AVRUPA BİLGİ PAYLAŞMADI

9 Ocak 2014’te Paris’te bir marketi basarak 4 kişiyi öldürüp 14 kişiyi rehin alan ve operasyonda öldürülen Amedy Coulibaly’nin imam nikâhlı eşi Hayat Boumeddiene ile Amsterdam-Paris treninde katliama hazırlanırken etkisiz hale getirilen Faslı Eyüp el-Kazzani’nin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtikleri ortaya çıktı. Bu kişilerin Türkiye’ye giriş yapabilmelerinin nedeni ise Fransa’nın elindeki istihbarat bilgilerini Türkiye ile paylaşmaması oldu.