Türk avukatlardan oluşan heyet,Tacikistan'da tutuklu bulunan hukukçu ve gazetecilerle görüşmeler için çalışmalar başlatmıştı.


5 avukat ve 1 Azeri tercümanın bulunduğu heyet, ülkede tutuklu bulunan isimlere yönelik insan hakları ihlallerini incelemek için harekete geçti. 21-23 Ocak tarihlerinde hayata geçirilmesi beklenen görüşmeler öncesinde skandal bir hukuksuzluk yaşandı ve avukatlar gözaltına alındı.

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de konaklayan Türk avukatlar Başbakanlık İnsan Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları İnceleme Kurulu üyesi Gülden Sönmez, Emine Yıldırım ile tercüman Malik Zaur Beg konakladıkları otelde hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda Müslümanlar  üzerindeki baskısını iyice artıran Tacikistan yönetiminin, İslami Kalkınma  Partisi üyelerini tutukladığı, işkenceye tabi tuttuğu ve aileleriyle  görüşmelerini de yasakladığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu gözaltılarda SİPAR Avukatlar Birliği üyesi avukatların da önce  kaybolması ve sonrasında tutuklandıklarının açıklanmasıyla, Rus ve Türkiyeli  avukatlar meslektaşlarıyla dayanışmak ve dünya kamuoyunu bu haksız uygulamalardan  haberdar etmek üzere Tacikistan’ın başkenti Duşanbe'ye gitme kararı aldılar. 20  Ocak günü Türkiyeli bir grup avukat Duşanbe'ye gitmek üzere İstanbul Atatürk  Havalimanı'na gitmiştir. 6 kişilik heyetten 3 avukatın Tacikistan'a girişlerinin  kabul edilmemesi üzerine, avukatlar Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım ile  tercümanları Zaur Beg, Duşanbe’ye gitmişlerdir. Heyetimizin gidiş amacı Türkiye  Duşanbe  Büyükelçiliği'ne de yazılı olarak bildirilmiştir."

Heyetin, gidiş amacına uygun olarak perşembe günü bazı tutuklu  yakınları ve avukatlarıyla görüştüğü aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

"Görüştükleri avukatlar da Tacikistan polisi tarafından perşembe günü  gözaltına alınmıştır. Heyetimizin, cezaevindeki tutuklularla görüşme talepleri de  kabul edilmemiştir. Rusya'dan heyete katılan avukatlar ise, bugün Moskova'ya  dönmek üzere uçağa bindiklerinde gözaltına alınmışlardır. İki avukat ve bir  tercüman arkadaşımız da bugün Türkiye saati ile 17.30 sularında otele gelen  Tacikistan polisleri tarafından otelden götürülmüşlerdir. O saatten itibaren  heyetten haber alınamamaktadır. Arkadaşlarımızla ilgili olarak hem Türkiye hem de  Tacikistan makamları haberdar edilmiştir. Ancak şu aşamaya kadar arkadaşlarımızla  ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Arkadaşlarımızın derhal  salıverilmeleri için hem Türkiye hem Tacikistan hem de üçüncü ülke makamlarını  derhal görevlerini yapmaya çağırıyoruz."

DIŞİŞLERİ HAREKETE GEÇTİ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, resmi Twitter hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamada Dışişleri Bakanlığı'nın girişimlerde bulunduğunu ve konuyu takip ettiğini duyurdu.