Hocaların hocası tanımlanan Fransız sosyolog Alain Touraine, verdiği röportajda Avrupa ve Yunanistan’ın durumu, yükselen sol hareketler ve dünyanın geleceğine dair ilginç analizlerde bulundu, Touraine, Yunanistan'ın bir devletolmadığını söyledi.

YUNANİSTAN HİÇBİR ZAMAN DEVLET OLMADI

Habertürk'ten Kürşad Oğuz'a konuşan Alain Touraine, Yunanistan’ın bugün içinde olduğu krizi “Orası bir ülke ama hiçbir zaman devlet olamadı. Parası olan vergi vermiyor. Zenginler parayı dışarı kaçırır, orta sınıf vergi vermezse; memur, işçi, öğrenci sefalet içinde yaşar” sözleriyle tanımladı. Touraine, "Ama ona göre tek değişmesi gereken Yunanistan değil Avrupa da yeni bir reform süreci yaşamalı. Ahlaki değerlere saygının, dayanışmanın, en önemlisi insanlık onurunun yeniden inşa edilmesi gerek" diye konuştu.

Touraine, kendisine yöneltilen iki soruya şu şekilde cevap verdi:

Avrupa’da şu an konuşulan konu Yunanistan. Yaşadıkları kriz için Almanya’yı, Merkel’i suçluyorlar. Bu büyük bir mesele değil mi?

Hayır, değil. 2010’da dünyada büyük bir kriz yaşandı. O dönem dramatik durumda 4 ülke vardı: İrlanda, Portekiz, İspanya ve Yunanistan. Şimdi durum ne? İrlanda çok iyi gidiyor; İspanya yüzde 3 büyüme yakaladı; Portekiz, İspanya’dan iyi. Bu zaman zarfında Yunanistan önce 250, ardından 85 milyar Euro aldı. 10 milyon nüfuslu ülkeden bahsediyoruz. Bu kriz uluslararası kuruluşlar tarafından aynı şekilde yönetildi, 3 ülke krizden çıktı. 

Peki Yunanistan neden yapamadı?

Cevap basit. Yunanistan 1830’da kurulmuş bir ülke ama hiçbir zaman devlet olamadı. Yunanistan’da kadastro yok; bu yoksa vergi toplayamazsınız. İkincisi, Almanya Başbakanı Merkel çok yetkin biri. Almanya’nın Yunanistan’a koştuğu şartlar arasında, bağımsız bir istatistik enstitüsünün kurulması da vardı. İstatistiğiniz yoksa, nasıl bir ekonomi politikası izleyeceksiniz? Yunanistan’ın yok! Üçüncüsü, Yunan Anayasası’nda “Armatörler ve Ortodoks Kilisesi vergi vermez” diyor. Yani Yunanistan’da parası olanlar vergi vermiyor. Onassis gibi milyarderler vergi vermiyor mesela! Hatta Yunanların günde 60 Euro çekebildikleri son krizde, bankalar kapanmadan 100 milyar Euro’nun yurtdışına çıktığı söylendi. Vergi vermemek için bu paraları kaçırdılar. Hiçbir bilinci, milli unsuru, devleti bile olmayan bir ülke Yunanistan. Uluslararası kapitalist düzende yaşıyor ama. Orada emeklilik yaşı 53, Fransa’da 68.