ABD'nin önemli basın kuruluşlarından The Washington Times 25 Eylül'de Irak'ın Kuzeyinde gerçekleştirilecek olan bağımsızlık referandumuna bugünkü sayısında geniş yer ayırdı.

Times, çeşitli uzman ve yetkililerin konuyla ilgili görüşlerine yer verdiği dosyada; Kürtlerin, ABD'nin bölgedeki en önemli müttefikleri olduğu ve bağımsızlıklarını ilan etme haklarının bulunduğu vurgulandı.

Bölgenin yasal, siyasi, askeri, ekonomik, akademik ve dinsel hoşgörü gibi konularda hatırı sayılır bir potansiyele sahip olduğu iddia edilen makalede, bağımsızlığın desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Makalenin genelinde ise ortaya çıkan görüş; "Senatonun her iki kanadı da referandumu destekliyor."

HARİKA İKİ MÜTTEFİK

ABD Senatosunun Dışişleri Komisyonu Üyesi, Cumhuriyetçi Senatör Joe Wilson, ABD ile İKBY'nin ilişkilerini “Harika iki müttefik” diye tanımlarken iki taraf arasındaki işbirliğinin geleceğe dönük olduğunu vurguladı.

ABD’li yazar ve akademisyen Laurie Mylroie ise Kürtlerin ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiklerinden olduğunu ve bu müttefiklik ilişkisinin ABD’nin Ortadoğu ile ilgili stratejisini güçlendiren büyük bir etken olduğunu söyledi.

KÜRTLER NEDEN BAĞIMSIZ OLMALI?

ABD'li Senatör Marsha Blackburn ise Referandum sonrasında Kürtlerin neden bağımsız olması gerektiğinin en önemli nedeninin bölgedeki bütün Kürtlerin korunması mücadelesinde verilen bedeller olduğunu ifade etti.

"1988’de Saddam’ın Halepçe’de Kürtlere karşı gerçekleştirdiği kimyasal saldırının unutulmamalı" diyen Senatör Blackburn, ABD Senatosu’nun bu vahşi saldırıyı soykırım olarak kabul etmesini söyledi ve ekledi; "ABD’nin vahşeti Kürt bağımsızlığının gerekliliği olarak görmesi gerekiyor."

The Washington Times’ta yayınlanan geniş çaplı makalenin dip notunda, 25 Eylül’de gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumu ile ilgili Cuma günü ABD’nin başkenti Washington’da The Washington Times sponsorluğunda, birçok ABD Senatörü, siyasi ve akademisyenin katılımıyla “Kürdistan, ABD'nin stratejik müttefiki” başlıklı bir konferans gerçekleştirileceği de duyuruldu.