Türkiye Afrin operasyonu için son hazırlıklarını yaparken Tel Abyad'dan gelen son dakika haberler gözlerin buraya çevrilmesine sebep oldu. ABD çok sayıda PKK uzantısı YPG militanını sınıra yığdı. Peki ama neden?

Bunun sebebi Tel Abyad'ın haritadaki konumunda. Türkiye'nin asıl istediği yer El Abyad deniyordu. Afrin harekatına hazırlanan Türkiye'nin sağ gösterip sol vurmasından korkan ABD sınırda önlem alıyor.

Tel Abyad nerede? : Tel Abyad Suriye'nin Türkiye sınırında olan bir yerleşim noktası. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin tam karşısında yer alan Tel Abyad şu anda YPG'nin elinde bulunuyor.
Suriye'nin içlerine uzanan yollar Akçakale sınır kapısının karşısında olan Tel Abyad'dan geçiyor. Türkiye Suriye'ye açılan bu kapının karşı tarafından YPG'yi istemiyor. Türkiye bu kapının PYD kontrolünde olmasını istemiyor ve bunu açık - yakın tehdit sayıyor.

KÜRTLER NE ZAMAN ELE GEÇİRDİ? : Suriye'nin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Tel Abyad'ı Kürt güçleri 2015'de ele geçirdi. Etnik olarak farklı toplumları barındıran Tel Abyad, IŞİD'in elindeydi. Tel Abyad PYD'nin Kürt kantonlarını birleştirme sevdası açısından kritik öneme sahip. PKK uzantısı PYD burayı elinde tutup Kobaniye'yi Cizre ve Afrin'e bağlama hevesinde.