ABD Başkanı Trump dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını Türkiye saati ile 21 sularında kameraların önünde açıklayacak. Eğer Trump, dün Beyaz Saray'ın duyurduğu gibi Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanırsa tarihteki ilk ülke olacak.
Beyaz Saray, ABD Başkan Donald Trump'ın bugün yapacağı konuşmada ülkesinin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklayacağı ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı vereceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından dünyadan karar tepki yağdı.
Filistin'in İngiltere temsilcisi, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi durumunda şiddetin yeniden başlayabileceği ve Filistinlilerin sokağa çıkacağı uyarısını yaptı.
Söz konusu adımın barış sürecine verilecek bir ölüm öpücüğü olacağını belirten temsilci Manuel Hasan, "Trump Ortadoğu'da Kudüs'ün İsrail kontrolü altında olmasını kabul etmeyecek Müslüman ve Hristiyanlara karşı savaş açtı" dedi.

TRUMP'TAN İLK MESAJ: "GEÇ KALINMIŞ BİR HAMLE"
ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın kilitlendiği Kudüs açıklaması öncesi kabine toplantısında kararının ne olacağını ortaya koyan bir açıklamada bulundu.
'Bunun çok geç kalınmış bir hamle' olduğunu savunan Trump, "Birçok başkan bir şeyler yapacağını söyledi ama artık cüret mi yoksa fikirlerini değiştirdiklerinden mi bir şey diyemiyorum, bir şey yapmadılar" dedi.

HAMAS 'ÖFKE CUMASI' İLAN ETTİ
Hamas, Filistinlilere cuma gününü 'öfke cuması' ilan ederek, "Kudüs'e destek" için toplanma çağrısında bulundu.
Hamas'tan yapılan açıklamada, "Filistin halkını, tüm grupları ve güçleriyle ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını reddederek, cuma gününü İsrail'e karşı 'öfke günü' ilan etmeye çağırıyoruz" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Kudüs'ün Filistin halkının kırmızı çizgisi olduğu vurgulandı. "Direniş, ne olursa olsun ona el sürülmesine razı olmayacaktır." ifadesinin de kullanıldığı açıklamada, Batı Şeria'daki intifadacı gençlerden, Kudüs'ü hedef alan ABD'nin planına mümkün olan yollar aracılığıyla yanıt vermesi istendi.
Hamas ve Fetih'in de aralarında olduğu Filistinli gruplar dün akşam yayımladıkları ortak açıklamada, Filistin halkına, ABD'nin planına tepki göstererek 'kent merkezleri, ABD Konsoloslukları ve büyükelçilikler önünde toplanmaları ve eylem yapmaları' yönünde çağrısında bulunmuştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KUDÜS İLE İLGİLİ SERT AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye Kudüs uyarısı!
Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerimizin en önemli başlığını Kudüs'teki gelişmeler oluşturdu. Kudüs'ün tarihi statüsünün muhafazası konusunda Ürdün ile aynı hassasiyeti taşıyoruz. Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım İslam aleminde infiale yol açacaktır. Kudüs tüm Müslümanların göz bebeğidir. Bu tarihi hakikati göz ardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır. Tüm dünyaya çağrıda bulunuyorum. Kudüs'ün BM kararlarıyla teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her adımdan uzak durulmalıdır. Kişisel hevesler uğruna milyarlarca Müslüman'ın kaderi ile oynamaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.