Cumhurbaşkanı Erdoğan'un Suudi Arabistan ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Rusya'nın Suriye'deki operasyonları soruldu. Gündemden habersiz Suudi gazeteciye Bakan Çavuşoğlu, uzun uzun birifing verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Suuri Arabistan ziyaretinde eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, Suudi bir gazetecinin Rusya'nın Suriye'de yürüttüğü operasyonlar ve DEAŞ'a karşı kurulması düşünülen İslami koalisyona katılıp katılmayacağı yönündeki sorularına cevap verdi. Çavuşoğlu, aynı gazetecinin "Türkiye, Rusya'nın Suriye'de sivil halka yönelik saldırılarına neden sessiz?" sorusuna ise uzun uzun cevap verdi. İşte Çavuşoğlu'nun açıklamaları;

"24 Kasım'da Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya ile ilişiklerimizde maalesef bir kriz var, biz bunun böyle olmasını istemezdik ama biz başından beri tüm ikili görüşmelerimizde ve tüm açıklamalarımızda Suriye'de katil Esad rejimiyle mücadele eden muhaliflere yönelik saldırıları hep gündeme getirdik ve bunu kınadık.

SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILAR

Son zamanlarda Rusya'nın özellikle muhaliflere yönelik saldırılarını hep gündeme getirdik ve bu saldırılar sonucunda maalesef çocuklar, kadınlar hayatını kaybetmiştir, bunu da gündeme getirdik. Birkaç gün önce yayınladığımız açıklamayla bunu şiddetli şekilde kınadığımızı ve uluslararası camianın artık Rusya'ya 'dur' demesi gerektiğini söyledik.

"SANIRIM TAKİP ETME İMKANINIZ OLMADI"

Sanırım bunları takip etme imkanınız olmadığı için Türkiye'nin sessiz olduğunu iddia ettiniz, kesinlikle doğru değildir. Türkiye, haksızlıklar, zulüm karşısında her zaman sesini yükseltmiştir, bundan dolayı hedef olmuştur. Bugün Türkiye ile beraber Suudi Arabistan'ın da haksızlıklar karşısında güçlü duruş sergilediğini görüyoruz, bundan gurur duyuyoruz. Suudi Arabistan ve Türkiye haksızlıklara karşı güçlü duruş sergilemeye devam edecektir.

"KURULAN KOALİSYONU DESTEKLİYORUZ"

Öncelikle Suudi Arabistan'ın teröre karşı İslami dayanışma girişimini Türkiye olarak destekliyoruz. Riyad'da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız, içinde yer alacağız. Teröre karşı dayanışma ve terör sebebiyle de artan islamofobiye karşı da dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz."