Kral Selman’ın Müslüman Kardeşlere yönelik son adımı, Mısır’daki Sisiyönetimiyle beraber başka güçlerin de tepkisine neden oldu.

Yusuf el Kardavi, Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin Başkanlığını yapıyor. Mısırlı alim, ülkesindeki darbeciler tarafından terörist ilan edildi ve hakkında idam kararı verildi.

Kardavi, 3 Temmuz 2013’teki Mısır darbesine şiddetle karşı çıktı. O tarihte darbeye destek veren bir çok Arap lider tarafından Körfez ülkelerine girişine yasak getirildi.

Sonrasında Birleşik Arap Emirlikleri, Kardavi’nin başında bulunduğu Dünya Müslüman Alimler Birliğini terör örgütü listesine aldı. Mısır’daki Sisi yönetimi de Kardavi’yi terörist ilan etti.

Kardavi uzun süredir Katar’da bulunuyordu. Mısır darbesini desteklemeyen tek Körfez ülkesi olan Katar, hem Kardavi’ye hem Hamas lideri Meşal’e ev sahipliği yaptığı için dışlandı.

KARDAVİ'NİN YASAĞINI KALDIRIP ÜLKESİNE DAVET ETTİ

Arap dünyası, geçtiğimiz Şubat ayında tahta çıkan Suudi Kralı Selman Bin Abdülaziz’le birlikte İslam birliğinin sağlanması adına devrim niteliğinde hamlelere sahne oluyor.

Kral Selman Ekim ayı başında Katar’ın başkenti Doha’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğini ziyaret eden Yusuf El Kardavi’yi ülkesine davet etti.

Kral Selman, Kardavi’ye uygulanan ülkeye giriş yasağını kaldırdı ve Kardavi ile birlikte Dünya Müslüman Alimler Birliğini de Suudi Arabistan’a davet ederek Riyad’da alimler birliği zirvesinin yapılmasını istedi.Kral Selman ayrıca Tunus Müslüman Kardeşler lideri Raşid Gannuşi’ye de bir davet gönderdi.

Ancak tüm bu hamleler Mısır’daki darbe yönetimiyle, darbenin destekçilerinden olan Birleşik Arap Emirliklerinde sert tepkiye neden oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, söz konusu toplantının Riyad’da yapılamayacağını duyurdu.

Birleşik Arap Emirliği her ne kadar Suudi Arabistan’ın kontrolündeki bir ülke gibi görünse de Körfez ülkelerinde ciddi bir Batı yapılanması mevcut. Bu yapılanmanın etkisinde kalan yönetimler, statükolara karşı koymakta zorlanıyor.

Suudi Arabistan’da da benzer bir durum vardı. Şubat ayında Kral Selman’ın tahta çıkıp hemen sonrasında Riyad’daki Batı yapılanmasına neşter vurmasıyla, Suudi Arabistan diğer Körfez ülkelerine göre farklı bir dış politika uygulayabilir hale geldi.

Kral Selman’ın Mısır’daki darbe yönetimine tavrı belli. Bunun yanı sıra Müslüman Kardeşler Teşkilatıyla Suudi Arabistan yönetimi arasındaki buzlar eridi ayrıca Kral Selman’la birlikte Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde de önemli faaliyetler gerçekleştirildi.

Kral Selman döneminde Hamas lideri Halit Meşal’in de Riyad ziyareti gerçekleşti. Tüm bunların yanı sıra yasaklı olan bir çok İhvan mensubunun Suudi Arabistan’a gitmelerinin önü açıldı.

Tüm bunları yan yana koyunca Kral Selman’la birlikte Müslüman dünyasında, Müslüman Kardeşler ekseninde, Suriye krizi, Mısır darbesi, Yemen’deki İran işgali ve Filistin konusunda bir bütünlük sağlanması adına adımlar atıldığı görülüyor.